1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. Biramo SIA finaliste! :)

Biramo SIA finaliste! :)

Prethodna tri mjeseca vrijedno smo radili na promociji najvećeg evropskog programa podrške društvenom preduzetništvu mladih, Nagradi za društvene promjene (Social Impact Award -SIA). Fokus svih aktivnosti bio je na afirmaciji […]

Prethodna tri mjeseca vrijedno smo radili na promociji najvećeg evropskog programa podrške društvenom preduzetništvu mladih, Nagradi za društvene promjene (Social Impact Award -SIA). Fokus svih aktivnosti bio je na afirmaciji društvenog preduzetništva u zemlji, edukaciji mladih na polju inovacija i prilikama koje ono omogućava, kako na domaćem tako i na internacionalnom nivou.

U sklopu projekta, mladima smo omogućili preko 20 besplatnih edukativnih aktivnosti u više od 15 crnogorskih gradova. U ovoj važnoj misiji – podršku nam je pružilo preko 50 eksternih eksperata iz raznih oblasti i to u različitim ulogama – kao radioničari, mentori, ocjenjivači ideja i žiri tim. Raduje nas činjenica da su mladi prepoznali naš trud, a u okviru naše platforme prijavljeno je 126 učesnika koji su se u okviru različitih timova registrovali na našu platformu.

Ukupno – osmislili su 54 draft ideje, od čega su 33 konačne i u skladu sa traženim kriterijumima.

Težak zadatak očekuje naš stručni tim koji će na osnovu različitih parametara: inovativnosti, stepena društvenog uticaja i izvodljivosti odabrati 10 SIA finalista. Oni će imati priliku da u naredna tri mjeseca sa svojim mentorima rade na razvoju svojih društvenih ideja u NEST coworking prostoru. 

Svojom profesionalnošću i vođeni dugogodišnjim iskustvom u ovom procesu pomoći će nam: Anja Grabovica, saradnica menadžera za upravljanje projektima u Tehnopolisu, Bojan Tešić, CTO i suosnivač UHURA Solutions-a, Ivana Srećković, generalna menadžerka u NEST Coworking, Batrić Krvavac, suosnivač MedPack-a, Jelena Fuštić, izvršna direktorica u NVO “Forum MNE”, Petar Sekulić, suosnivač BeBeep-a i Edina Osmanović, izvršna direktorica WithMe startup kompanije.

U daljem tekstu možete pronaći kratke biografije:

Anja Grabovica (saradnica menadžera za upravljanje projektima u Tehnopolisu)

Diplomirani je specijalista Fakulteta političkih nauka i ima višegodišnje iskustvo u vođenju međunarodnih, regionalnih i nacionalnih projekata, posebno u ekosistemu razvoja preduzetništva. Poseduje iskustvo u vođenju projekata finansiranih od strane Evropske unije, GIZ-a, UNDP-a, Svjetske banke, Ambasade SAD, projekata finansiranih kroz nacionalne grant šeme. Takođe, ima iskustvo u radu sa poslovnim sektorom i pisanju i implementaciji projekata, mapiranju nacionalnih fondova, mapiranju nacionalnih partnera, prikupljanju podataka o inovacionom ekosistemu i start-up zajednici, itd. Takođe, Anja je bila mlađi ekspert, u okviru teme Fund Mapping, od EU4Tech program.

Bojan Tešić (suosnivač i CTO startup-a UHURA Solutions)

Bojan Tešić je suosnivač i CTO startup-a UHURA Solutions, sa sjedištem u Londonu i razvojnim centrom u Podgorici, koja je do sada dobila 2.6 miliona dolara investicija od američkog fonda i akceleratora Techstars, britanske banke Barclays i fondova SuperSeed,Newable i South Central Ventures. Uhura Solutions koristi vještačku inteligenciju kako bi ubrzala i digitalizovala procese u bankama, finansijskim kompanijama. Fokusirana  je na razvoj sistema zasnovanih na vještačkoj inteligenciji korišćenjem tehnologija poput natural language processing i image processing.

Ivana Srećković (generalna menadžerka NEST Coworking prostora)

Ivana je generalna menadžerka NEST Coworking prostora u Podgorici. Ona je iskusan specijalista za medije sa dokazanom istorijom u rada u medijima, odnosima sa javnošću i marketingu. Posjeduje vještine u vođenju društvenih mreža, upravljanju događajima i projektima, novinarstvu, javnom nastupum odnosima sa medijima i zaštiti ljudskih prava. Bivši je vlasnik licence i organizator TEDx Podgorica događaja.

Batrić Krvavac (suosnivač MedPack startup-a)

Batrić posjeduje ogromno iskustvo u ICT sektoru i svoju ekspertizu je iskoristio na polju razvoja startups. U poslednjih godinu dana radi na razvoju dvije ideje iz oblasti zdravstva i aktivan je član lokalne inovativne zajednice. Kreirao je aplikaciju i pametnu kutiju za ljekove, koja ima za cilj pridržavanje pravilnoj terapiji i time utiče na dugoročno povećanje kvaliteta života pacijenata.

Jelena Fuštić (izvršna direktorica u NVO Forum MNE)

Ona je socijalna radnica i licencirana omladinska aktivistkinja. Kroz praksu, a kasnije i stručno osposobljavanje u Forumu MNE zavoljela je omladinski rad i neformalan vid obrazovanja, uvidjevši mnogobrojne mogućnosti upotrebe znanja i vještina iz svoje profesije u svakodnevnom radu sa mladima.

Svoje trenerske sposobnosti je usavršavala učestvujući u različitim treninzima i radionicima, koordinušući regionalne i nacionalne projekte i kao sertifikovani trener na programu Servisnog učenja. Završila je program andragoškog osposobljavanja, alumnista je Caux Scholars programa i autorka priručnika “Servisno učenje u Crnoj Gori“. Menadžerka je regionalnog projekta za zapošljivost mladih i članica radne grupe za uvođenje programa “Garancija za mlade”. Motiviše je rad sa mladim ljudima i mogućnosti stalnog učenja sa njima ali i od njih.

Petar Sekulić (suosnivač i tehnički direktor BeBeep-a)

Petar je završio magistarske studije na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici, smjer Računarske nauke. Ima preko 6 godina iskustva u oblasti Data Science-a i mašinskog učenja. Suosnivač je BeBeep startup-a, koji predstavlja „carpooling“ platformu koja omogućava korisnicima jednostavniji i udobniji prevoz, kao i uštedu novca na međugradskim putovanjima, tako što će podijeliti troškove (benzina i putarina) sa jednim ili više drugih korisnika. 

Edina Osmanović (izvršna direktorica WithMe startup-a)

Edina Osmanović je ekonomistkinja, preduzetnica i građanska aktivistkinja. U toku svojih studija bila je dio velikog broja nacionalnih i internacionalnih treninga, konferencija, škola, u oblasti ekonomije, psihologije, demokratije, ljudskih prava, preduzetništva, omladinske politike i sl.  Preduzetništvom se počela baviti još od srednjoškolskih dana i bila je polaznica velikog broja startap takmičenja u zemlji i inostranstvu. Edina govori 5 stranih jezika i izvršna je direktorica WithMe startup kompanije.

U prethodnom periodu predstavili smo 10 mentora koji će biti zaduženi za dalji rast i razvoj ideja i takmičara u narednom periodu, a već 28. juna, projektni tim će predstaviti 10 finalnih ideja koje prolaze u dalje takmičenje, odabranih od strane ovog stručnog tima.