1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. Odabrani finalisti Social Impact Award (SIA) programa za 2022. godinu

Odabrani finalisti Social Impact Award (SIA) programa za 2022. godinu

Odabrano je 10 finalista koji će u naredna tri mjeseca imati priliku da rade na razvoju svojih ideja u sklopu najvećeg evropskog programa podrške društvenom preduzetništvu mladih, Social Impact Award […]

Odabrano je 10 finalista koji će u naredna tri mjeseca imati priliku da rade na razvoju svojih ideja u sklopu najvećeg evropskog programa podrške društvenom preduzetništvu mladih, Social Impact Award – SIA.

Ideje koje su na osnovu kriterijuma inovativnosti, stepena društvenog uticaja i izvodljivosti izabrane da budu dio finalnog procesa su: Prezla, osNovčić, „Shoesse“ – cipele za osobe s potpunim i djelimičnim oštećenjem vida, Accessible Montenegro, Komunumo, Slikovnicama ka destigmatizaciji problema u mentalnom funkcionisanju djece, Apopol, Second mall, BioINForming i Igraj.me.

Timovi će u narednom periodu raditi na ličnom i profesionalnom razvoju, umrežavati se sa vršnjacima i biznis zajednicom, dobiti mentorsku podršku i proći set edukativnih radionica, posebno prilagođenim za njihove društvene biznise. Tri najbolja tima očekuje i početni kapital u iznosu od po 1.500 eura koji uz programsku podršku, obezbeđuje Erste Banka Crna Gora. Finalistima je omogućen i besplatan put na Međunarodni SIA Samit koji se ove godine održava u Beču. Dodatno, biće nagrađen i četvrti tim koji bira online zajednica putem SIA veb sajta, a nagrada je mentorska podrška. Njima će biti omogućen i put na Međunarodni SIA Samit sa tri prva pobjednička tima.

Ponosni smo na činjenicu što će finalisti za mentorke i mentore imati već prepoznate eksperte u svojim oblastima rada i koji će naše finaliste voditi kroz narednu fazu takmičenja. Podršku takmičarima pružiće: Bojana Femić – Radosavović, izvršna direktorica Fonda za inovacije Crne Gore, Radivoje Drobnjak, menadžer za programske aktivnosti u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore, Jelena Doderović, direktorica marketinga kompanije Mercator – CG, Vukašin Pejović, direktor komercijalnog sektora u kompaniji Glovo, Vanja Knežević, izvršna direktorica kompanije Venkon Technix, Filip Lazović, savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u Uniji poslodavaca Crne Gore, Ljubica Kostić – Bukarica, predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore, Uroš Bulatović, osnivač i predsjednik Unije mladih preduzetnika Crne Gore, Biljana Sekulić, projektna menadžerka ICT Cortex-a i Ilija Kaluđerović, direktor kompanije Mont Way (NEST Coworking).

Ovim putem se zahvaljujemo stručnom timu koji je analizirao pristigle prijave i na kraju odabrao gore navedene finaliste.

O podršci Social Impact Award programu u Crnoj Gori:

SIA program pokrenuli su 2009. godine Impact Hub i Univerzitet za biznis i ekonomiju u Beču, u partnerstvu sa Erste Fondacijom.

U Crnoj Gori ove godine program sprovodi NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Erste banke, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Investiciono-razvojnog fonda, kompanije Kodio i Glavnog grada Podgorica. Pored generalnih pokrovitelja, partneri programa su i kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora i Crnogorski Telekom, zatim udruženja ICT Cortex i Privredna komora Crne Gore, a podršku programu pružaju i Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Mediteran, Neregelia, Hotel Hilton Podgorica i The Chedy Luštica Bay.

O dosadašnjim aktivnostima Social Impact Award programa u Crnoj Gori:

U prethodnom periodu, mladima smo omogućili preko 20 besplatnih edukativnih aktivnosti u više od 15 crnogorskih gradova. U ovoj važnoj misiji – podršku nam je pružilo preko 50 eksternih eksperata iz raznih oblasti i to u različitim ulogama – kao radioničari, mentori, ocjenjivači ideja i žiri tim. Raduje nas činjenica da su mladi prepoznali naš trud, što za rezultat ima činjenicu da je u okviru aplikacione platforme prijavljeno 126 učesnika, koji su se u okviru različitih timova registrovali na našu platformu. Ukupno – osmislili su 54 draft ideje, od čega su 33 konačne i u skladu sa traženim kriterijumima.