1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. Počinje glasanje online zajednice: Glasaj i podrži svog favorita :)

Počinje glasanje online zajednice: Glasaj i podrži svog favorita :)

Nakon izbora 10 timova finalista i tromjesečne inkubacije koju su prošli s mentorima, konkurs za Nagradu za društvene promjene ulazi u završnu fazu – izbor pobjednika. Od danas do 30. […]

Nakon izbora 10 timova finalista i tromjesečne inkubacije koju su prošli s mentorima, konkurs za Nagradu za društvene promjene ulazi u završnu fazu – izbor pobjednika. Od danas do 30. septembra na sajtu https://montenegro.socialimpactaward.net/ svi zainteresovani mogu glasati za svog favorita, odnosno za tim koji prema njihovoj ocjeni ima najbolji projekat društvenog biznisa i najveći potencijal da riješi konkretan društveni problem. Glasovima online zajednice biće odabran jedan pobjednički tim, dok će preostala tri odabrati stručni žiri nakon finalnih prezentacija u oktobru.

Predstavljamo 10 finalista koji su zavrijedili priliku da rade na sebi i razvoju svojih ideja u sklopu najvećeg evropskog programa podrške društvenom preduzetništvu mladih, Social Impact Award (SIA).  Više o njihovim idejama možete pročitati u nastavku teksta:

  1. Prezla se bavi rješavanjem pitanja otpada hrane i zagađenja okoline koji taj otpad uzrokuje, razvijanjem platforme/aplikacije koja će omogućiti restoranima, hotelima i prodavnicama da višak dnevne ponude i hranu kojoj ističe rok trajanja, proda po povoljnijoj cijeni. Članovi tima su: Jovana Čađenović i Dragana Vujović.
  2. osNovčić se bavi rješavanjem nedovoljne finansijske pismenosti kod djece. Na zabavan način kroz “gejmifikovanu” aplikaciju žele da postaknu djecu da olakšaju buduće odluke o potrošnji, štednji, organizaciji i boljem i optimizovanijem razmišljanju o novcu. Članovi tima su: Andrija Orešković, Veselin Lazarević, Mathea Aragović i Ivan Aragović.
  3. „Shoesee” osmislila je srednjoškolka Maša Stanić. Ona je došla na ideju da se bavi proizvodnjom pametnih cipela za osobe s potpunim i djelimičnim oštećenjem vida. U njima bi se nalazili ultrazvučni senzori koji detektuju predmete u okolini poput stepenica, kanti ili dolaznih ljudi i upozoravaju ih putem vibracije. Zahvaljujući ovom proizvodu, slijepe i slabovide osobe mogu slobodno da se kreću.
  4. Accessible Montenegro predstavlja aplikaciju za mobilne telefone na kojoj će biti prikazane sve lokacije koje su pristupačne za osobe sa invaliditetom, a tvorac ove ideje je Admir Skenderi. Pod lokacijama se podrazumijevaju ugostiteljski objekti, hotelski i privatni smještaj, turističke atrakcije, kulturne ustanove itd.
  5. Komunumo se bavi rješavanjem ključnih problema sa kojima se suočavaju migranti u Crnoj Gori/zemlji domaćina. Njihova ideja je da razviju platformu koja uključuje veb stranicu za učenje maternjeg jezika Crne Gore/države domaćina i mobilnu aplikaciju, kao i digitalni ispit za ocjenjivanje znanja jezika. Članovi tima su: Milica Dedić i Zoran Mastilović.
  6. EDmental se bavi informisanjem o različitostima u mentalnom funkcionisanju djece putem slikovnica, kako bi ona razvila posebnu sliku o sebi i osjećaj pripadnosti upkos svojim poteškoćama. Članovi tima su: Ana Saveljić i Luka Radulović.
  7. Apopol želi spriječiti povećan broj uginuća pčela usled naglih vremenskih promjena, kao i pospješiti usporen pčelinji rast i razvoj. Na ovaj način imaju za cilj očuvati pčele koje su od izuzetne važnosti ljudskom rodu, kao i da promovišu pčelarstvo. Članovi tima su: Vasilija Leković, Elena Vemić, Emina Zlatanić, Jana Tomić i Nikola Pupović.
  8. Second mall predstavlja “online” tržni centar u kom će svi korisnici biti u mogućnosti da otvore svoj profil (mini prodavnicu) putem koje će prodavati korišćenu garderobu, kako bi na taj način primarno čuvali životnu sredinu. Članovi tima su: Jelena Rakčević i Teodora Brajević.
  9. BioINForming se bavi pružanjem besplatnih obrazovnih sadržaja iz bioinformatike zainteresovanim mladim studentima iz svih društvenih sredina. Mentorstvom nove generacije bioinformatičara žele da promovišu inovacije i ekonomski razvoj u Crnoj Gori. Članovi tima su: Katarina Elez, Selle Bandstra, Marco Anteghini i Krsto Vujović.
  10. Igraj.me kroz zabavno-edukativnu igricu sa tematikom Crne Gore i svih njenih opština žele da pomognu kako djeci,
    tako i odraslima da uče o istoriji i kulturi naše države. Članovi tima su: Sofija Milić, Valentina Alorić i Suzana Mazalica.

Na ceremoniji dodjele nagrada u oktobru, u The Chedi Luštica Bay hotelu biće proglašene najbolje tri (3) ideje od strane stručnog žirija, koji će činiti predstavnici akademske i biznis zajednice, profesionalaca i eskperata iz različitih oblasti. One će dobiti mentorsku podršku za realizaciju ideje, bespovratni početni kapital u iznosu od po 1.500 eura koji uz programsku podršku, obezbeđuje Erste banka. Pored toga, osvajaju i putovanje na međunarodni SIA Samit koji se ove godine održava u Beču. Na ovom događaju biće proglašeni i rezultati glasanja online zajednice, a tim koji bude imao najveći broj glasova dobija priliku da zajedno sa svojim kolegama otputuje u Beč i stekne dodatna znanja i iskustva koja će im značiti pri realizaciji njihove ideje.

O dosadašnjim aktivnostima Social Impact Award programa u Crnoj Gori:

U Crnoj Gori ove godine program sprovodi NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Erste banke, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Investiciono-razvojnog fonda, kompanije Kodio i Glavnog grada Podgorica. Pored generalnih pokrovitelja, partneri programa su i kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora i Crnogorski Telekom, zatim udruženja ICT Cortex i Privredna komora Crne Gore, a podršku programu pružaju i Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Mediteran, Neregelia, Hotel Hilton Podgorica i The Chedy Luštica Bay.