1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. OsNovčić: Mobilna aplikacija za edukaciju djece o finansijskoj pismenosti

OsNovčić: Mobilna aplikacija za edukaciju djece o finansijskoj pismenosti

  Prijavili ste se za Social Impact Award program i odabrani ste među 10 finalista. Šta Vas je motivisalo da se prijavite za ovaj program i ko čini tim „Osnovčić“? […]

 

  1. Prijavili ste se za Social Impact Award program i odabrani ste među 10 finalista. Šta Vas je motivisalo da se prijavite za ovaj program i ko čini tim „Osnovčić“?

SIA takmičenje nam je djelovalo kao idealna prilika da se prijavimo sa našom idejom, s obzirom da samo takmičenje daje naglasak na socijalnu odgovornost, a suština, srž naše ideje je upravo to – odgovornost prema djeci. Za sada OsNovčić čine 4 člana: Mathea, Andrija, Ivan i Veselin. Ivan je grafički dizajner i on će biti zaduežn za dizajn naše aplikacije. Mathea je sociološkinja, a Andrija i Veselin su developeri.

  1. Recite nam nešto više o ideji koju želite da realizujete? Zašto baš edukacije djece o finansijskoj pismenosti?

OsNovčić je mobilna aplikacija koja u formi mini igara uči djecu o finansijskim terminima koji su im do tada nepoznati, i kako da na bolji način raspolažu novcem. Na taj način njih oslobađamo straha od nepoznatnih pojmova i dajemo im podsticaj da o tome dalje i sami istražuju. Smatramo da je edukacija djece o finansijskoj pismenosti od izuzetnog značaja za cjelokupno društvo, i da djecu treba na vrijeme natjerati da razmišljaju o ovim pojmovima kako bi bili spremni na sve što ih čeka u bliskoj budućnosti, a OsNovčić je idealna prilika za to.

  1. Trenutno se nalazite u fazi rada sa mentorima i pripremate se za završno takmičenje, a to je prezentovanje ideja stručnom žiriju. Recite nam nešto više o radu sa vašom mentorkom Bojanom Femić Radosavović i zbog čega vam je značajna njena podrška?

Za našu mentorku Bojanu Femić Radosavović imamo samo riječi hvale, i kad bi birali riječi sa kojima bi je opisali to bi bio surovi profesionalizam. Od nje imamo svu vrstu podrške i drago nam je da smo nju izabrali za mentora s obzirom da su usmjerenja koja smo dobili od nje bila od izuzetne važnosti kako za nas članove tima tako i za cjelokupni projekat OsNovčića. Posebno nam pomaže u pripremi prezentacije same ideje, kako bi predstavili ideju na pravi način.

  1. Nagradu žirija dobijaju tri tima, dok četvrti tim proglašava šira zajednica tako što će glasati za omiljenu ideju, a svi finalisti su dobili zadatak da snimite video u kojem javnosti predstavljate svoju ideju. Po čemu se „Osnovčić“ razlikuje od ostalih, zašto bi neko trebao baš za vas da glasa?

Glas za OsNovčić je glas za finansijsku pismenost naše djece a samim tim društvena odgovornost je još veća. Smatramo da OsNovčić nije samo još jedan proizvod koji djeca mogu koristiti već potreba samog cjelokupnog društva ukoliko mislimo na buduće generacije koje dolaze.

  1.   Da li imate neki savjet za mlade osobe koje imaju preduzetničku ideju, a možda se još uvijek nisu usudili da se prijave i rade na njoj?

Savjet za mlade ljude koji imaju bilo kakvu ideju jeste da pokušavaju, prijavljuju se na takmičenja, i da budu uporni. Jednostavno nemaju šta da izgube, mogu samo da dobiju. Proaktivnošću steći će se iskustvo koje će im se isplatiti u budućnosti.

 

         Izvor naslovne: OsNovčić

         Autor: Portal Makanje