1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. Inkubacioni Kick-off: Finalisti dobili svoje mentorke i mentore

Inkubacioni Kick-off: Finalisti dobili svoje mentorke i mentore

Otvaranje inkubacione faze organizovano je u srijedu, 6. jula u prostorijama NEST Coworking prostora u Podgorici. U toku događaja, bilo je riječi o Social Impact Award programu, kao i narednim […]

Otvaranje inkubacione faze organizovano je u srijedu, 6. jula u prostorijama NEST Coworking prostora u Podgorici. U toku događaja, bilo je riječi o Social Impact Award programu, kao i narednim koracima u njegovoj implementaciji.

Ovaj projekat je, prije svega osmišljen u cilju podizanja svijesti o društvenom preduzetništvu među mladima, edukacije i unaprijeđenja njihovih znanja i vještina, podrške idejama koje imaju potencijal za realizaciju i pozitivan društveni uticaj. Takođe, ideja je i kreiranje zajednice, mikro eko-sistema među njima, koji će podsticati jedne druge da istraju u svojim zamislima i kreiraju promjene u svojim zajednicama.

Nakon upoznavanja sa projektom, organizovano je spajanje mentora i finalista u Speed Matching formatu gdje su finalisti i mentori/ke imali priliku da se predstave jedni drugima. Nakon međusobnog predstavljanja, takmičari su istakli koga žele da im bude mentor/ka u narednim mjesecima, a sa druge strane menori/ke su istakli koji tim bi voljeli da edukuju tokom, ali i nakon završetka ovog programa.

U nastavku predstavljamo timove i njihove ideje i mentora/ku koji će ih voditi u daljim koracima Social Impact Award programa:

  1. Prezla:

Članovi tima su: Jovana Čađenović, Dragana Vujović i Tamara Stanić

Tim Prezla se bavi rješavanjem pitanja otpada hrane i zagađenja okoline koji taj otpad uzrokuje, razvijanjem platforme/aplikacije koja će omogućiti restoranima, hotelima i prodavnicama da višak dnevne ponude i hranu kojoj ističe rok trajanja, proda po povoljnijoj cijeni.

Mentor: Vukašin Pejović,  direktor komercijalnog sektora u kompaniji Glovo

  1. OsNovčić

Članovi tima su: Andrija Orešković, Veselin Lazarević i Mathea Aragović

Oni se bave rješavanjem nedovoljne finansijske pismenosti kod djece. Na zabavan način kroz “gejmifikovanu” aplikaciju žele da postaknu djecu da olakšaju buduće odluke o potrošnji, štednji, organizaciji i boljem i optimizovanijem razmišljanju o novcu.

Mentorka: Bojana Femić Radosavović, izvršna direktorica Fonda za inovacije Crne Gore i gostujuća profesorica na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu Crne Gore.

  1. „Shoesee“ –cipele za osobe s potpunim i djelimičnim oštećenjem vida

Maša Stanić je došla na ideju da se bavi proizvodnjom pametnih cipela za osobe s potpunim i djelimičnim oštećenjem vida. U njima bi se nalazili ultrazvučni senzori koji detektuju predmete u okolini poput stepenica, kanti ili dolaznih ljudi i upozoravaju ih putem vibracije. Zahvaljujući ovom proizvodu slijepe i slabovide osobe mogu slobodno da se kreću.

Mentorka: Vanja Knežević,  izvršna direktorica kompanije Venkon Technix

  1. Accessible Montenegro

Članovi tima su: Jelena Jovanović i Admir Skenderi

Accessible Montenegro predstavlja aplikaciju za mobilne telefone na kojoj će biti prikazane sve lokacije koje su pristupačne za osobe sa invaliditetom. Pod lokacijama se podrazumijevaju ugostiteljski objekti, hotelski i privatni smještaj, turističke atrakcije, kulturne ustanove itd.

Mentor: Ilija Kaluđerović, direktor Mont Way-a i preduzetnik

  1. Komunumo

Članovi tima su: Milica Dedić, Zoran Mastilović i Mladen Ćulafić

U cilju rješavanja ključnih problema sa kojima se suočavaju migranti u Crnoj Gori/zemlji domaćina, ideja je da se razvije platforma koja uključuje veb stranicu za učenje maternjeg jezika Crne Gore/države domaćina i mobilnu aplikaciju, kao i digitalni ispit za ocjenjivanje znanja jezika.

Mentor: Radivoje Drobnjak, menadžer za programske aktivnosti u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore

  1. Slikovnicama ka destigmatizaciji problema u mentalnom funkcionisanju djece

Članovi tima su: Ana Saveljić i Luka Radulović

Ideja je zasnovana na godinama primjerenom informisanju o različitostima u mentalnom funkcionisanju djece putem slikovnica, a djeca će ovim putem razviti pozitivnu sliku o sebi i osjećaj pripadnosti uprkos svojim poteškoćama.

Mentorka: Ljubica Kostić Bukarica, vlasnica i izvršna direktorka agencije M.A.S. CODE doo

  1. Apopol

Članovi tima su: Vasilija Leković, Elena Vemić, Emina Zlatanić, Jelena Savičić

Ideja je spriječiti povećan broj uginuća pčela usled naglih vremenskih promjena, kao i podspješiti usporen pčelinji rast i razvoj. Na ovaj način imamo za cilj očuvati pčele koje su od izuzetne važnosti ljudskom rodu, kao i promovisati pčelarstvo.

Mentor: Uroš Bulatović, osnivač i predsjednik Unije mladih preduzetnika Crne Gore

8. Second mall

Članovi tima su: Jelena Rakčević i Teodora Brajević

Second mall predstavlja „online“ tržni centar na kojem će svi korisnici biti u mogućnosti da otvore svoj profil (mini prodavnicu) putem koje će prodavati korišćenu garderobu kako bi na taj način primarno čuvali životnu sredinu.

Mentorka: Jelena Doderović, direktorica marketinga u Mercator-CG, jednoj od najvećih kompanija u Crnoj Gori.

9. BioINForming

Članovi tima su: Katarina Elez, Selle Bandstra i Marco Anteghini

Pružanje besplatnih obrazovnih sadržaja iz bioinformatike zainteresovanim mladim studentima iz svih društvenih sredina. Mentorstvom nove generacije bioinformatičara žele da promovišu inovacije i ekonomski razvoj u Crnoj Gori.

Mentorka: Biljana Sekulić, projektna menadžerka kompanije ICT Cortex.

10. Igraj.me

Članovi tima su: Sofija Milić, Valentina Alorić i Suzana Mazalica

Kroz zabavno-edukativnu igricu sa tematikom Crne Gore i svih njenih opština žele da pomognu kako djeci, tako i odraslima da uče o istoriji i kulturi naše države.

Mentor: Filip Lazović, savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u Uniji poslodavaca Crne Gore

Ovom prilikom se još jednom zahvaljujemo našim mentorkama i mentorima koji su prepoznali važnost ovog projekta i odlučili da posvete svoje vrijeme kroz proces mentorstva. Više o njima pročitajte na narednom linku: https://montenegro.socialimpactaward.net/program/mentori/

Čestitamo još jednom finalistima i zahvaljujemo se na posvećenosti i trudu i želimo im puno sreće u daljem radu! 🙂

O podršci Social Impact Award programa u Crnoj Gori:

SIA program pokrenuli su 2009. godine Impact Hub i Univerzitet za biznis i ekonomiju u Beču, u partnerstvu sa Erste Fondacijom.

U Crnoj Gori ove godine program sprovodi NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Erste banke, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Investiciono-razvojnog fonda, kompanije Kodio i Glavnog grada Podgorica. Pored generalnih pokrovitelja, partneri programa su i kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora i Crnogorski Telekom, zatim udruženja ICT Cortex i Privredna komora Crne Gore, a podršku programu pružaju i Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Mediteran, Neregelia, Hotel Hilton Podgorica i The Chedy Luštica Bay.