1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. NVO COE je jedan od inicijatora Deklaracije o socijalnoj ekonomiji

NVO COE je jedan od inicijatora Deklaracije o socijalnoj ekonomiji

Projektni tim NVO „Centar za omladinsku edukaciju“ je prisustvovao Forumu socijalnih inovacija 2022 koji se održao 15. juna u prostoru Miljenko Dereta u Beogradu pod sloganom „Širi dobar uticaj“ (Impact Forward). Ova međunarodna konferencija […]

Projektni tim NVO „Centar za omladinsku edukaciju“ je prisustvovao Forumu socijalnih inovacija 2022 koji se održao 15. juna u prostoru Miljenko Dereta u Beogradu pod sloganom „Širi dobar uticaj“ (Impact Forward). Ova međunarodna konferencija je okupila društvene inovatore, društvene preduzetnike, mlade preduzetnike, organizacije, kompanije i predstavnike međunarodnih organizacija sa ciljem da ujedini njihove ideje i energiju i stvori prostor za još veći uticaj i dalji razvoj socijalne ekonomije.

Konferenciju su otvorili Neven Marinović, direktor Smart Kolektiva, Katarina Denčić, samostalna savjetnica u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Miodrag Milosavljević, v.d. izvršnog direktora Fondacije za otvoreno društvo. Oni su istakli značaj socijalne ekonomije za sve nas, kao i važnost ovakvih događaja koji pospešuju njen razvoj.

Smatrajući da je došlo vrijeme da socijalna ekonomija postane dio zvanične i vidljive politike vlada Zapadnog Balkana i regionalnih tijela, NVO „Centar za omladinsku edukaciju“ zajedno sa organizacijama civilnog društva iz regiona potpisala je i lansirala Deklaraciju civilnog društva Zapadnog Balkana o socijalnoj ekonomiji.

Ovu Deklaraciju potpisali su: Dina Rakin, Koalicija za razvoj solidarne ekonomije, Suzane Wise-Huiskes, Euclid Mreža (NLD), Shkelzen Marku, Yunus Social Business Balkans (ALB), Biljana Stojčeska, Youth Alliance Kruševo (MKD), Anita Šimundža, CDP Globus (BIH), Jugoslav Radović, NVO Centar za omladinsku edukaciju (MNE) i Dajana Berisha, Forum for Civic Initiatives (KOS).

Nakon iniciranja ovog važnog pitanja bilo je riječi i o najnovijim trendovima u oblasti socijalne ekonomije na nivou EU, kao i akcionom planu za socijalnu ekonomiju i njegovom značaju za razvoj društvenih preduzeća. Takođe, govorilo se i o implementaciji Zelene agende u Srbiji i regionu, postignutim rezultatima i planiranim aktivnostima.

Prisutni su imali priliku da čuju i o skrojenom po mjeri društvenih preduzeća, nakon čega su uslijedili okrugli stolovi, program u kom su mikro, mala i socijalna preduzeća imala priliku da se umreže sa velikim kompanijama. Finansijski instrument predstavili su Johann Heep, Sektor za socijalno bankarstvo, Erste Grupe i Vladimir Jovanović, Erste Banka Srbija, nakon čega su, zajedno sa Margaretom Musić iz Elixir fondacije i Tijanom Koprivicom iz Delta fondacije, razgovarali sa prisutnim malim, srednjim i socijalnim preduzećima i dali im predloge za njihov razvoj.

U okviru konferencije održan je i Sajam društvenih preduzeća u okviru kog je jedanaest preduzeća predstaviilo gostima svoje proizvode i usluge, kao i svoju društvenu misiju, odnosno društvene probleme koje rješavaju svojim poslovanjem. Zatim je uslijedilo predstavljanje deset preduzeća stručnom žiriju. Stručni tim je donio odluku da se novčana podrška dodijeli preduzećima “Pčinjski” i “Centar zabavne nauke Molekul”, a “Bifrost Bioplastics” dobio je od Erste banke posebnu nagradu za inovativnost u vidu mentorske podrške u trajanju od godinu dana.

Forum socijalnih inovacija organizovao je Smart Kolektiv uz podršku Američke ambasade, Fondacije za otvoreno društvo, Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.