1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. Upoznajte mentorski tim SIA 2024 programa

Upoznajte mentorski tim SIA 2024 programa

Nakon zatvaranja prijava za najveće takmičenje iz oblasti društvenog preduzetništva mladih – Social Impact Award (SIA), na kome se prijavilo ukupno 154 učesnika, koji su u okviru različitih timova kreirali […]

Nakon zatvaranja prijava za najveće takmičenje iz oblasti društvenog preduzetništva mladih – Social Impact Award (SIA), na kome se prijavilo ukupno 154 učesnika, koji su u okviru različitih timova kreirali 80 preduzetničkih ideja.
Svjedočimo da su mladi inovatori spremni da mijenjaju svijet na bolje, a ko su finalisti programa i kojih 10 ideja od prijavljenih 80 će proći u super finale, saznaćemo 24.juna, odlukom stručnog žirija.

Nakon izbora finalista, početkom jula održaće se događaj na kom će finalni timovi imati mogućnost da odaberu svog mentora sa kojim će raditi u periodu od tri mjeseca na razvoju svojih ideja.

Ovogodišnji mentorski tim čine: Vanja Kljajević (Evropska banka za obnovu i razvoj), Eleonora Albijanić (Elektroprivreda Crne Gore), Ljijana Burzan Nikolić (BI Communication), Miodrag Čučka (Grawe osiguranje), Ilija Kaluđerović (NEST Coworking space), Veselin Todorović (T-Accounting), Nemanja Nikolić (GoldBear Technologies), Luka Krsmanović (Intersport), Dejana Ponoš (Pepper) i Batrić Krvavac (Pillbie). Osim mentorskog rada, finalistima će biti obezbijeđen i set besplatnih edukativnih radionica, a sve u cilju kvalitetnijeg razvoja i realizacije njihovih ideja, kao i priprema za finalno takmičenje koje će se održati krajem septembra zajedno sa učesnicima iz svih 18 zemalja koje sprovode ovaj program.

Tri pobjedničke ideje biće odabrane na osnovu kriterijuma: inovativnost, stepen društvenog uticaja i izvodljivost. Osim mentorske podrške i besplatnih edukativnih radioica, izabrani timovi osvajaju početni kapital u iznosu od 1.500 eura i obezbijeđen put na međunarodni SIA Samit, koji se ove godine održava u Njemačkoj. Osim tri pobjedničke ideje, biće nagrađena i četvrta, koja se bira glasovima online zajednice na osnovu objavljenih kratkih video snimaka finalista na SIA veb sajtu. Četvrti rangirani tim takođe osvaja početni kapital u iznosu od 1.500 eura i obezbijeđen put na SIA Samit.

Kroz SIA program, cilj je podsticanje razvoja preduzetništva među mladima, sa akcentom na biznis ideje koje su u skladu sa principima održivog razvoja i koje imaju za cilj da odgovore na neki od gorućih problema zajednice.

“Prezadovoljni smo brojem pristiglih prijava, što samo pokazuje da se mladi u Crnoj Gori i te kako interesuju za društveno preduzetništvo. U proteklom periodu, sa SIA karavanom edukativnih radionica obišli smo cijelu Crnu Goru, razgovarali sa mladima o njihovim idejama i slobodno možemo reći – Crna Gora ima svijetlu budućnost kada je razvoj društvenog preduzetništva u pitanju. Mladima je potrebno samo dati mali podsticaj i prostor, a njihove ideje i talenat dovoljno govore o želji da stvaraju najbolja rješenja koja mijenjanju zajednicu na bolje”, izjavila je Jelena Kavarić, nacionalna koordinatorka SIA programa uz Crnoj Gori.

O programu Social Impact Award (SIA):

Social Impact Award (SIA) predstavlja najveći međunarodni program podrške društvenom preduzetništvu mladih koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i Univerzitetom za biznis i ekonomiju u Beču. U Crnoj Gori ovaj program od 2022. godine implementira NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Erste banke, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Five grupe i Glavnog grada Podgorice. Pored generalnih pokrovitelja, partneri SIA programa su Coca-Cola HBC Crna Gora, Idea-CG, Centralna banka Crne Gore, Karijerni centar Univerziteta Crne Gore i Univerzitet Donja Gorica, a podršku programu pružaju i Neregelia, Alter Modus, Privredna komora Crne Gore, NEST Coworking i The Chedi Luštica Bay.