1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. SIA Finale dio bogatog programa Festivala “Dani nauke i inovacija 2023”

SIA Finale dio bogatog programa Festivala “Dani nauke i inovacija 2023”

Putovanje kroz znanje je slogan jedanaestog izdanja Festivala “Dani nauke i inovacija 2023” koji će, u periodu od 27. do 30. septembra, slaviti nauku i inovacije u čak 13 gradova […]

Putovanje kroz znanje je slogan jedanaestog izdanja Festivala “Dani nauke i inovacija 2023” koji će, u periodu od 27. do 30. septembra, slaviti nauku i inovacije u čak 13 gradova širom Crne Gore, a organizuje ga Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, pod generalnim pokroviteljstvom Five grupe.

U prethodnom periodu, Ministarstvo je intenzivno radilo na pripremi festivalskih sadržaja, pa su tokom ljeta bili aktuelni festivalski konkursi preko kojih je crnogorska naučno-inovaciona zajednica direktno učestvovala u kreiranju ovogodišnjeg Festivala. Od čak 67 pristiglih prijava, pozitivno je ocijenjeno 37 – 24 iz oblasti nauke i 13 koje se odnose na inovativne programe.

Svi ljubitelji nauke i inovacija su, nezavisno od konkursa, imali mogućnost da kandiduju svoje sadržaje koji promovišu ove oblasti i na taj način daju svoj direktan doprinos Festivalu, pa su se ove godine istakle razne interesantne i inspirativne radionice koje osnažuju mlade žene da uđu u svijet IT-a i upoznaju ih sa osnovama marketinga i procesom razvoja startapova; promovišu održivo upravljanje otpadom kroz kreativnost; zatim priliku za upoznavanje sa crnogorskim satelitom Luča i brojne druge radionice za učenje, promociju, demonstraciju i vježbanje vještina ili znanja.

“Naučna zabava” je intrigantna i edukativna postavka Muzeja iluzija iz Beograda koja očekuje sve stanovnike Glavnog grada za vrijeme trajanja manifestacije, a vjerujemo da će biti i onih koji će namjenski doći u Podgoricu i obići ovaj nesvakidašnji sadržaj.

Naučni karavan prošetaće Plužinama, Žabljakom, Budvom, Barom i Ulcinjom i pružiće osnovcima i srednjoškolcima objašnjena preko 50 prirodnih fenomena i to pretežno kroz interaktivne kratke radionice i eksperimente. Jedan od neizostavnih sadržaja, koji takođe uvijek bilježi veliku pažnju i posvećenost, jeste otkrivanja svemira kroz astronomiju i ove godine će se, pored Podgorice i Nikšića, naći i u Bijelom Polju. Festival će ponuditi prezentaciju i demonstraciju savremenih inovativnih tehnologija – 3D printeri, 3D skeneri, dronovi velikog formata (izložbeni), dronovi za let u zatvorenom prostoru, vještačka inteligencija i sl.

Tokom trajanja “Dana nauke i inovacija 2023” biće organizovani i drugi festivalski sadržaji i manifestacije slične tematike koje je Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja podržalo na različite načine. Tako će finalno takmičenje u društvenom preduzetništvu – Social Impact Award (SIA) Montenegro biti jedan od njih, zatim dvodnevni Festival nauke u Kotoru koji se po prvi put održava ove godine i TedXPodgorica – inspirativni događaj koji okuplja stručnjake iz različitih oblasti, uključujući astronauta, sa ciljem inspirisanja promjena i inovacija.