1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. Na svečanoj ceremoniji proglašeni pobjednici Social Impact Award (SIA) programa

Na svečanoj ceremoniji proglašeni pobjednici Social Impact Award (SIA) programa

Na ceremoniji dodjele nagrada proglašeni su pobjednički timovi, napravljena retrospektiva dosadašnjih aktivnosti na Social Impact Award (SIA) projektu, a ujedno su predstavljeni i benefiti za mlade i društvo u cjelini […]

Na ceremoniji dodjele nagrada proglašeni su pobjednički timovi, napravljena retrospektiva dosadašnjih aktivnosti na Social Impact Award (SIA) projektu, a ujedno su predstavljeni i benefiti za mlade i društvo u cjelini koje ovaj program donosi.

Stručni žiri, koji su činili predstavnici državnih institucija, inovacione i biznis zajednice, profesionalci i eksperti iz različitih oblasti, odabrao je tri najbolje ideje na osnovu kriterijuma inovativnosti, stepena društvenog uticaja i izvodljivosti.

Dobitnici Nagrade za društvene promjene su Code Red, Zanati.me i Osvojivrhove.me, koji su osvojili tromjesečnu mentorsku podršku za realizaciju ideje, bespovratni početni kapital u iznosu od po 1.500 eura, kao i putovanje na međunarodni SIA Samit koji se ove godine održava u Novom Sadu u periodu od 26. novembra do 2. decembra. Dodatno, uručena je i četvrta nagrada timu Pametne hranilice za kućne ljubimce, koji je biran na osnovu glasova online zajednice putem SIA veb sajta, a ona će se ogledati u mentorskoj podršci i obezbijeđenom putovanju na SIA Samit. Prigodne nagrade pobjednicima uručio je Nebojša Vučurović, u ime ERSTE Banke AD Podgorica kao međunarodnog pokrovitelja ovog društveno odgovornog projekta.

Na događaju koji je održan u The Chedi Luštica Bay hotelu, prisustvovali su partneri na projektu – državne institucije, predstavnici biznis i akademske zajednice, omladinskog i civilnog sektora, finalni timovi i zainteresovani mladi ljudi.

U ime organizatora, NVO “Centar za omladinsku edukaciju”, prisutne je pozdravila Jelena Kavarić, nacionalna koordinatorka Social Impact Award (SIA) programa u Crnoj Gori:

“Program je u prošloj godini uspio da okupi više od hiljadu mladih ljudi, a mi smo ponosni što smo uspjeli da naša najoptimističnija nadanja u tekućoj i premašimo. Sama činjenica da je ove godine udvostručen broj ideja koje trebaju riješiti neki društveni problem, govori o tome da zajednica mladih društvenih inovatora, odnosno pokretača promjena postoji, raste i razvija se velikom brzinom. Trudićemo se da i u budućnosti pravovremeno odgovorimo na sve izazove sa kojima se mladi suočavaju i zajedno sa našim partnerima i prijateljima budemo vjetar u leđa omladinskoj populaciji u ostvarivanju njihovih snova.”

Prigodnim riječima, događaj je svečano otvorila dr Irena Radović, izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore:

“Social Impact Award (SIA) je kamen temeljac preduzetničke svijesti kod mladih u najranijoj fazi njihovih karijera. Ovaj program ne samo da pruža podršku mladima, već im daje osnovne smjernice od samog početka kako bi uspješno zakoračili u preduzetnički svijet. To je put ka razvijanju njihovih vještina, kreativnosti i sposobnosti da donesu pozitivne promjene u društvu. Svi finalisti su za nas već pobjednici, a mi u IRF-u ćemo pružiti podršku, osnažiti vas i biti uz vas u vašem preduzetničkom putovanju. Naša fokusirana podrška mladima ne svodi se samo na podsticanje kreditne linije za razvoj preduzetništva, već i na razne društveno-odgovorne aktivnosti koje imaju za cilj veću inkluziju mladih. U ovom projektu vidimo priliku da podržimo mlade, buduće liderke i lidere, te da ih ohrabrimo da preduzetništvo ne posmatraju samo kao posao, već i kao priliku za pokretanje promjena koje su bitne za zajednicu.“

U toku takmičenja, deset finalnih timova je prezentovalo svoje ideje stručnom žiriju i prikazali značaj njihovog uticaja na rješavanje društvenih problema zajednice u kojoj žive. Na taj način, svi prisutni na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada imali su priliku da svjedoče umrežavanju mladih društvenih inovatora, koji su kreatori promjena u društvu i kojima je potrebno pružiti neophodni podsticaj za njihovo dalje nesmetano razvijanje.

Završni događaj u okviru Social Impact Award (SIA) programa, koji je dio zvanične agende XI Festivala “Dani nauke i inovacija”, zatvorila je Prof. dr Biljana Šćepanović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja:

„Svjedočimo još jednom uspješnom završetku ovogodišnjeg ciklusa SIA programa, a nama je drago da smo jedan dio njegovog mozaika i što smo u mogućnosti da ga podržimo. Društveno preduzetništvo i društvene inovacije su posebno značajne jer je potreba za inovativnim pristupom i rješavanjem društvenih problema i izazova posebno naglašena u ovom trenutku sveukupnog svjetskog stanja u kome krize dolaze jedna za drugom. Oni daju odgovore na naše lokalne probleme, jačaju naš ekonsistem i zahvaljujući njima dobijamo personalizovana lokalna rješenja, kao i mladost uključenu u njihovo rješavanje. Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja će se potruditi da najbolje ideje nađu svoj put za dalje i isto tako upućujemo apel da sve zainteresovane strane, finansijere i ne-finansijere, entuzijaste i zainteresovane, čuju ove mlade ljude i daju im šansu da učestvujući aktivno u našoj zajednici i budu njena dodatna vrijednost.“

NVO Centar za omladinsku edukaciju duguje posebnu zahvalnost generalnim pokroviteljima Erste Bank AD Podgorica, Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja, Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore, Five Grupi, MTEL-u i Glavnom gradu Podgorica. Pored generalnih pokrovitelja, zahvalnost dugujemo partnerima: Coca Cola HBC Crna Gora, IDEA, Privredna komora Crne Gore, Neregelia i UNDP Crna Gora. Takođe, zahvalnost dugujemo Univerzitetu Crne Gore, Univerzitetu Donja Gorica, Univerzitetu Mediteran i The Chedi Luštica Bay hotelu.


O programu Social Impact Award (SIA):

Social Impact Award (SIA) predstavlja najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub-a i Univerziteta za ekonomiju i biznis u Beču, u partnerstvu sa Erste Fondacijom. Od 2022. godine, ovaj projekat u Crnoj Gori implementira NVO Centar za omladinsku edukaciju, u cilju podizanja svijesti o društvenom preduzetništvu među mladima, kompanijama, državnim institucijama, akterima u akademskoj i naučnoj zajednici, kao i zainteresovanoj javnosti. Realizacija aktivnosti doprinosi snažnijoj edukaciji na polju inovacija, znanja i vještina, kao i konkretne podrške idejama, koje imaju potencijal za realizaciju i pozitivan društveni uticaj u Crnoj Gori, ali i širom svijeta.