1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. Mladi crnogorski inovatori prijavili više od 50 ideja

Mladi crnogorski inovatori prijavili više od 50 ideja

Prijave za najveći evropski program društvenog preduzetništva mladih Social Impact Award (SIA) su zvanično zatvorene juče, 31. maja u 23:59h. U prethodnom periodu, mladima smo obezbijedili preko 30 besplatnih edukativnih […]

Prijave za najveći evropski program društvenog preduzetništva mladih Social Impact Award (SIA) su zvanično zatvorene juče, 31. maja u 23:59h. U prethodnom periodu, mladima smo obezbijedili preko 30 besplatnih edukativnih aktivnosti u više od 15 crnogorskih gradova, a u okviru njih su imali priliku da se informišu o konceptu društvenog preduzetništva i dobiju smjernice kako da kreiraju ideju i prijave se za učešće u SIA takmičenju.

Raduje nas činjenica da su mladi širom Crne Gore prepoznali potrebu za rješavanjem velikog broja različitih društvenih problema, o čemu svjedoči podatak da je u okviru aplikacione platforme prijavljeno 158 učesnika, koji su se u okviru različitih timova registrovali na naš veb sajt. Ukupno – osmislili su više od 50 ideja, koje će biti razmatrane u daljem procesu takmičenja. Selekciju kandidata će vršiti stručni kadar koji će odabrati 10 finalnih timova, koji će dobiti priliku da usavršavaju svoje ideje, ali i i rade na izgradnji ličnih i profesionalnih vještina“ – poručila je Jelena Kavarić, nacionalna koordinatorka Social Impact Award (SIA) programa u Crnoj Gori.

U periodu od jula do septembra, finalisti će dobiti mentorsku podršku i dodatne programe edukacije, kako bi na što bolji način razradili, ali i prezentovali svoje ideje na nacionalnom i internacionalnom nivou. Nakon tromjesečnog rada sa njima, takmičari će imati priliku da predstave ideje na ceremoniji dodjele nagrada koja će se realizovati u oktobru u The Chedi Luštica Bay hotelu u Tivtu. Na ovom događaju, biće predstavljena retrospektiva realizovanih aktivnosti, ali i proglašene tri pobjedničke ekipe na osnovu kriterijuma: inovativnost, stepen društvenog uticaja i izvodljivost.

Izabrani timovi osvajaju početni kapital u iznosu od 1.500 eura, mentorsku podršku i obezbijeđen put na SIA Samit, koji se ove godine održava u Beogradu. Osim tri pobjedničke ideje, biće nagrađena i četvrta, koja se bira glasovima online zajednice na osnovu objavljenih kratkih video snimaka finalista na SIA veb sajtu. Ovaj tim osvaja mentorsku podršku i obezbijeđen put na SIA Samit.

Informacije o učesnicima koji su zavrijedili priliku da uz podršku mentora rade na razvoju svojih društvenih ideja, biće objavljene na zvaničnom veb sajtu Social Impact Award (SIA), kao i na Instagram profilu sia_montenegro, a svi prijavljeni će dobiti i obavještenje putem maila o statusu svoje aplikacije.“ – kazala je Kavarić i ohrabrila sve mlade da nastave da rade na svojim društvenim idejama.

O programu Social Impact Award:

Social Impact Award (SIA) predstavlja najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i Univerzitetom za biznis i ekonomiju u Beču.

Fokus razvoja Social Impact Award (SIA) programa u Crnoj Gori usko je povezan sa kreiranjem jednakih mogućnosti za sve mlade ljude u našoj zemlji, a naš tim je za tri mjeseca kroz SIA karavan znanja i vještina posjetio više od 15 crnogorskih opština. Podršku u ovom periodu , pružilo nam je više od 15 eksternih eksperata iz raznih oblasti, koji su kroz edukativna predavanja pozitivno uticali na afirmaciju društvenog preduzetništva među mladima.

Social Impact Award (SIA) u Crnoj Gori realizuje NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Erste Bank AD Podgorica, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Five Grupe, MTEL-a i Glavnog grada Podgorice. Pored generalnih pokrovitelja, partneri programa su Coca-Cola HBC Crna Gora, Mercator-CG, Privredna komora Crne Gore, Neregelia i UNDP Crna Gora. Podršku programu pruža The Chedi Luštica Bay, kao i Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica i Univerzitet Mediteran.