1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. Mitovi i stvarnosti o društvenom preduzetništvu

Mitovi i stvarnosti o društvenom preduzetništvu

Kada se spomene društveno preduzetništvo, mnogi odmah pomisle na neprofitne organizacije ili inicijative koje služe isključivo za pomoć socijalno ugroženim kategorijama. Iako je tačno da društvena preduzeća često rade na […]

Kada se spomene društveno preduzetništvo, mnogi odmah pomisle na neprofitne organizacije ili inicijative koje služe isključivo za pomoć socijalno ugroženim kategorijama. Iako je tačno da društvena preduzeća često rade na rješavanju društvenih problema, važno je razbiti nekoliko mitova koji prate ovu vrstu poslovanja.

Mit 1: Društvena preduzeća ne ostvaruju profit

Stvarnost: Društvena preduzeća mogu itekako ostvarivati profit! Razlika je u tome što, umjesto da se profit koristi samo za ličnu korist vlasnika ili akcionara, on se reinvestira u dalji razvoj poslovanja i ostvarivanje društvenog uticaja. Ovo znači da se profit koristi za podršku misiji preduzeća, poput unapređenja obrazovanja, zdravstvene zaštite, zaštite životne sredine ili drugih društvenih ciljeva.

Mit 2: Društveno preduzetništvo je samo za socijalno ugrožene kategorije

Stvarnost: Iako mnogi društveni preduzetnici rade na poboljšanju života socijalno ugroženih grupa, njihova misija nije ograničena samo na to. Društvena preduzeća mogu raditi na širokom spektru izazova – od zaštite životne sredine i unapređenja edukacije, do inovacija u zdravstvu i tehnologiji. Njihov cilj je često da stvore održiva rješenja za kompleksne društvene probleme, što znači da se bave pitanjima koja utiču na sve članove društva.

Mit 3: Društveno preduzetništvo nije za svakoga

Stvarnost: Biti društveni preduzetnik ne znači da morate biti filantrop ili imati iskustvo u radu sa socijalno ugroženima. Ono što je ključno jeste strast za rješavanjem društvenih problema na inovativan i održiv način. Društveni preduzetnici dolaze iz različitih sfera života i posjeduju različite vještine. 

Društveno preduzetništvo je pristup poslovanju koji ne samo da omogućava ekonomski uspjeh, već i direktno doprinosi rješavanju važnih društvenih pitanja. Ovaj model preduzetništva nije rezervisan samo za one koji se bave filantropijom ili humanitarnim radom, on je otvoren za sve koji žele koristiti svoje vještine i resurse za stvaranje pozitivnih promjena u društvu.

Ako ste strastveni u vezi sa nekim društvenim izazovom i vjerujete da imate rješenje koje može biti i održivo i korisno, onda je društveno preduzetništvo možda pravi izbor za vas. 

Razmislite o tome 😊