1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. Ljetno zagrijavanje

Ljetno zagrijavanje

Prošlo je skoro dva mjeseca otkako je žiri Nagrade za društvene promjene (SIA) odabrao sedam finalista koji se nadmeću za četiri glavne nagrade od po 2.000 EUR inicijalnog kapitala za pokretanje biznisa i put u Beč […]

Prošlo je skoro dva mjeseca otkako je žiri Nagrade za društvene promjene (SIA) odabrao sedam finalista koji se nadmeću za četiri glavne nagrade od po 2.000 EUR inicijalnog kapitala za pokretanje biznisa i put u Beč na SIA Europe Summit 2016.

Tokom intenzivne inkubacije proteklih nekoliko nedjelja naši finalisti imali su priliku da od eminentnih stručnjaka i ekspertkinja saznaju više o biznis planu (Unverzitet Mediteran), pravnim procedurama prilikom osnivanja i vođenja poslova (Privredna komora Crne Gore), računovodstvenim i finansijskim procedurama (Erste banka), marketingu (Erste banka), društvenim mrežama i online kampanji (Fondacija Dokukino).

SIA-inkubacija

Sigurni smo da su svi timovi spremni za septembarsko finale ovogodišnjeg procesa, kada će se održati javno online glasanje i proglašenje pobjednika na osnovu konačnih glasova članova žirija, a u međuvremenu iskoristićemo priliku da vam ukratko predstavimo ideju budućih društvenih biznisa:

Crnogorska uspomena
Bar

Crnogorska uspomena predstavlja biznis koji se zasniva na kreiranju i postavljanju pokretne kabine za fotografisanje, u kojoj je ugrađen sistem sa različitim prepoznatljivim prizorima iz crnogorskih gradova, na odabranim posjećenim turističkim lokacijama. Na taj način posjetioci i stranci bi mogli da se fotografišu i izaberu jednu ili više crnogorskih turističkih destinacija kao pozadinu za svoje fotografije – kao da su ih zaista sve i posjetili, čak iako nisu u mogućnosti za to. Dodatno, uz svaku kupljenu fotografiju turisti bi uzimali i jedan od ručno pravljenih suvenira koje su izradile nezaposlene i žene iz socijalno ugroženih društvenih grupa.

Agro-turist biro
Berane

Ideja Agro-turist biroa je da na jednom mjestu, centralizovano, okupi poljoprivredne proizvođače i gazdinstva koji žele da svoje proizvode i usluge uključe u lokalnu turističku ponudu i olakša im pristup s jedne strane razvojnim fondovima, a sa druge krajnjim potrošačima. Zainteresovani proizvođači i gazdinstva umrežiće se preko platforme međusobno, ali i sa svim relevantnim agencijama koje se bave turističkom ponudom, na taj način promovišući seoski turizam i zdravu, organsku proizvodnju.

Mr Bowtie
Berane

Osnovna djelatnost ovog biznisa je proizvodnja kreativnih unisex modnih dodataka od recikliranog materijala (papir i karton). Primarni proizvodi su ručno rađene lepir mašne i torbe, a pored toga elegantni kačketi i šeširi. Mr Bowtie promoviše part-time poslove, u koje bi uključivali mlade, ali i lica s invaliditetom, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje. Zarada će se računati po procentu (20% od prodajne cijene proizvoda). Predviđeno je i unaprijeđenje ideje i širenje proizvodnih kapaciteta.

SIA MNE kolaž

poljoprivredniknaklik.me
Podgorica

Interaktivni sajt (aplikacija) za telefone i računare povezaće stanovništo sa sjevera Crne Gore koje se bavi poljoprivredom i kupce poljoprivrednih proizvoda. Sajt će omogućiti da se za njihov biznis i proizvode brže i lakše sazna, ali biće i podsticaj ostalom stanovništvu da se u većoj mjeri bavi poljoprivrednim djelatnostima. Poljoprivrednici sa sjevera ili iz bilo kojeg dijela zemlje će imati mogućnost da svoje proizvode ponude na sajtu, a mala i srednja preduzeća kao kupci će na taj način brže i direktno dolaziti do ponude domaćih proizvoda.

Zelena fabrika
Podgorica

Zelena fabrika je biznis zasnovan na prikupljanju otpadnih materijala (guma, plastika, staklo) za reciklažu i proizvodnju novih upotrebnih predmeta. Među proizvodima od recikliranog materijala koje proizvodi Fabrika su i originalni baštenski namještaj (klupe, saksije, stolice), igračke za djecu, autentični suveniri, pribor za školu i sl. Proizvodnja zapošljava ljude iz teško upošljivih kategorija, uz nadzor jednog stručnog lica, i studente.

Drugačiji kutak
Bar

Koncept Drugačijeg kutka se zasniva na spajanju potrebe mladih za druženjem i zabavnim sadržajima s jedne strane i edukacijom sa druge. Kutak bi, kao kafe, nudio mogućnost mladima da u prijatnom ambijentu saznaju više o istaknutim poznatim ličnostima i pri tom se zabave. Svake sedmice birala bi se neka poznata ličnost – koja je ostvarila značajan uticaj u oblasti umjetnosti, sporta, nauke –  kao inspiracija i tema za aktivnosti u okviru Kutka. Posjetioci bi se o životu i zavještanju tematskih ličnosti informisali putem video-bima sa dokumentarističkim filmovima i arhivskim fotografijama.

From MnE to YOU
Podgorica

Ideja from MnE to YOU se zasniva na kreiranju linije čajeva koji se dobijaju od prirodnog ljekovitog bilja koji raste na području Crne Gore. Cilj je da se naprave jedinstvene mješavine čaja koje su karakteristične za određeno područje i koje u sebi sadrže više različitih biljaka, zatim da se ove mješavine brendiraju i plasiraju na tržište kao autentičan domaći proizvod. Na ovaj način bi se, osim promovisanja zdravih stilova života i korištenja prirodnih napitaka, takođe popularizovala turistička ponuda Crne Gore i domaća proizvodnja.

Učesnicima želimo puno sreće u završnici i neka najbolji i najbolje pobijede!

Goran Zarić
Regionalni koordinator Nagrade za društvene promjene (SIA)