1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. Inkubacioni Kick-off: Finalisti dobili svoje mentorke i mentore

Inkubacioni Kick-off: Finalisti dobili svoje mentorke i mentore

Otvaranje inkubacione faze organizovano je u srijedu, 10. jula u prostorijama NEST Coworking prostora u Podgorici. U toku događaja, bilo je riječi o Social Impact Award (SIA) programu, kao i narednim koracima u […]

Otvaranje inkubacione faze organizovano je u srijedu, 10. jula u prostorijama NEST Coworking prostora u Podgorici. U toku događaja, bilo je riječi o Social Impact Award (SIA) programu, kao i narednim koracima u njegovoj implementaciji.

Ovaj projekat je, prije svega osmišljen u cilju podizanja svijesti o društvenom preduzetništvu među mladima, edukaciji i unaprijeđenju njihovih znanja i vještina, podrške idejama koje imaju potencijal za realizaciju i pozitivan društveni uticaj. Takođe, ideja je i kreiranje zajednice, mikro eko-sistema među njima, koji će podsticati jedne druge da istraju u svojim zamislima i kreiraju promjene u svojim zajednicama.

Nakon upoznavanja sa projektom, organizovano je sparivanje mentora i finalista u Speed Matching formatu gdje su finalisti i mentori/ke imali priliku da se predstave jedni drugima. Nakon međusobnog predstavljanja, takmičari su istakli koga žele da im bude mentor/ka u narednim mjesecima, a sa druge strane menori/ke su istakli koji tim bi voljeli da edukuju tokom, ali i nakon završetka ovog programa.

U nastavku predstavljamo timove i njihove ideje i mentora/ku koji će ih voditi u daljim koracima Social Impact Award programa:

  1. Vizzion

Opis ideje: Pametne naočare i mobilna aplikacija za slabovide osobe koje pružaju glasovne opise onoga što se nalazi ispred njih, uključujući detaljne opise situacija, čime olakšavaju svakodnevno funkcionisanje i poboljšavaju njihov socijalni život.

Članovi tima: Aleksandar Despotović, Albin Šabotić i Đorđije Vujović

Mentor: Batrić Krvavac – osnivač startup-a Pillbie

2. Fixero

Opis ideje: Fixero revolucionira kako korisnici pristupaju uslugama i omogućava im da otkriju i angažuju vrhunske profesionalce iz velikog broja kategorija. Sigurna, inovativna platforma za sve potrebe servisa, popravki, održavanja i intervencija.

Članovi tima: Stefan Raičević, David Pantović,Danijel Pantović i Petar Gajević

Mentor: Nemanja Nikolić – izvršni direktor GoldBear Tecnologies

3. Volonter.me

Opis ideje: Servis koji bi omogućio proces digitalizacije trenutno aktivnog obrazca volonterske knjižice. Pored toga on bi se bavio umrežavanjem volonterskih organizacija radi potrebe većih volonterskih aktivnosti, kao i pospješivanju uslova volonterzma.

Članovi tima: Ognjen Tomčić, Dejan Radoman, Maša Saveljić i Luka Popović

Mentorka: mr Vanja Kljajević – savjetnica za podršku malim i srednjim preduzećima i regionalni koordinator programa “Mladi u biznisu”, EBRD

4. IncluGen

Opis ideje: Online platforma za trijažu i podršku osobama sa genetskim oboljenjima, drugim rijetkim bolestima i razvojnim smetnjama. Transdisciplinarni tim pruža informacije, savjetovanje i podršku namijenjenu svim članovima porodice.

Članovi tima: Anđela Jovanov i Boris Dubljević

Mentor: Veselin Todorović – izvršni direktor T-Accounting

5. EcoPoints

Opis ideje: Motivacija za reciklažu posredstvom nagrada. Pametna kanta detektuje otpad, generiše QR kod za skeniranje, a korisnici sakupljaju poene za nagrade. EcoPoints predstavlja održiv i zanimljiv način reciklaže.

Članovi tima: Nikola Pejovic, Ena Rondic i Anja Radović

Mentorka: mr Ljiljana Burzan Nikolić – izvršna direktorica BI Communication

6. Reuse Cegeri

Opis ideje: Reuse Cegeri imaju za cilj da zamijene preveliku upotrebu plastičnih kesa koje zagađuju našu okolinu. Sami cegeri se prave od reciklirane stare garderobe poput farmerki ili drugih tekstila. Svaki ceger je unikatan po svom materijalu i priči.

Članovi tima: Luka Trbović i Nađa Rajković

Mentor: Luka Krsmanović – direktor marketinga, Intersport Crna Gora

7. Eco Fiber

Opis ideje: Reciklaža plastičnih flaša u vunaste materijale donosi brojne ekološke prednosti, a ponajviše u dijelu smanjenja količine plastičnog otpada na deponijama i u prirodi, čime se smanjuje zagađenje okoline.

Članovi tima: Ulpukka Sillanmäki i Nemanja Raičević

Mentor: Ilija Kaluđerović – osnivač Nest Coworking

8. Coffuel

Opis ideje: Coffuel se bazira na recikliranju kafe odnosno taloga nastalog u procesu kuvanja iste. Finalni proizvod jeste pelet (25% efikasniji) kao obnovljivo bio-gorivo. Pelet od kafe je sjajan način da se smanji otpad i uticaj štetnih gasova.

Članovi tima: Luka Boljević, Aleksa Perić, Matija Filipović i Zeid Ramovic

Mentor: Miodrag Čučka – rukovodilac interne prodajne mreže, Grawe osiguranje

9. Hotel Chatbot Receptionist for Smart Hospitality

Opis ideje: Chatbot recepcioner za pametno ugostiteljstvo, personalizovan za hotele. Odgovara na česta pitanja, predlaže atrakcije i poboljšava korisničko iskustvo. 

Liderka tima: Sara Kovačević

Mentorka: Dejana Ponoš – izvršna direktorica Pepper d.o.o.

10. Priručnik za slijepa i slabovida lica

Opis ideje: Osnovni cilj Priručnika za slijepa i slabovida lica jeste taj da omogući slijepim i slabovidim osobama da svoj talenat i svoj potencijal pretvore u realnost. 

Članovi tima: Anđela Šćekić, Milena Veličković i Miloš Ljujić

Mentorka: mr Eleonora Albijanić – savjetnica za odnose sa javnošću; Privredna komora Crne Gore

O programu Social Impact Award (SIA):

Social Impact Award (SIA) predstavlja najveći međunarodni program podrške društvenom preduzetništvu mladih koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i Univerzitetom za biznis i ekonomiju u Beču. U Crnoj Gori ovaj program od 2022. godine implementira NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Erste banke, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Five grupe i Glavnog grada Podgorice. Pored generalnih pokrovitelja, partneri SIA programa su Coca-Cola HBC Crna Gora, Idea-CG, Centralna banka Crne Gore, Karijerni centar Univerziteta Crne Gore i Univerzitet Donja Gorica, a podršku programu pružaju i Neregelia, Alter Modus, Privredna komora Crne Gore, NEST Coworking i The Chedi Luštica Bay.