1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. Elez: Sticanje iskustava i širenje područja interesovanja donosi brojne nove uvide i podstiče poslovnu kreativnost

Elez: Sticanje iskustava i širenje područja interesovanja donosi brojne nove uvide i podstiče poslovnu kreativnost

Katarina Elez, mlada doktorantkinja Slobodnog univerziteta u Berlinu i jedan od osnivača nevladine organizacije „Bioinformatika“ u razgovoru sa Makanjama otkriva kako je došla do zamisli da pokrene projekat „BioInforming“ koji […]

Katarina Elez, mlada doktorantkinja Slobodnog univerziteta u Berlinu i jedan od osnivača nevladine organizacije „Bioinformatika“ u razgovoru sa Makanjama otkriva kako je došla do zamisli da pokrene projekat „BioInforming“ koji se bavi pitanjem bioinformatike, interdisciplinarne oblasti koja razvija metode i alate za razumijevanje bioloških podataka. U razgovoru nam je približila važnost ovog istraživačkog polja, ali i dala retrospektivu i istakla važnost SIA takmičenja.

1. Kako ste došli na ideju da pokrenete projekat BioInforming, s obzirom na to da je bioinformatika poprilično nezastupljena u crnogorskom obrazovnom sistemu?

U saradnji sa Marcom Anteghinijem iz Italije i Selle Bandstrom iz Holandije pokrenuli smo projekat Bioinforming jer smo prepoznali nedostatak promocije nauke, posebno u oblasti bioinformatike u Crnoj Gori. Zemlje u razvoju kao što je Crna Gora treba da iskoriste moć nauke i tehnologije kako bi održale korak sa razvijenim zemljama i ostvarile napredak u oblastima kao što su medicina, poljoprivreda, farmaceutska tehnologija i biotehnologija.

Bioinformatika je posebno važna oblast jer primjenjuje računarske metode na biološke podatke, omogućavajući nam da steknemo uvid u složene biološke sisteme. Primijetili smo da mnogi mladi ljudi nisu upoznati sa bioinformatikom i stoga je ne smatraju potencijalnom karijerom. Pružanjem besplatnih obrazovnih sadržaja nadamo se da ćemo povećati svijest i interesovanje za bioinformatiku, što će pomoći da se stvori nova generacija naučnika koji su opremljeni vještinama i znanjem potrebnim da doprinesu napretku naše zemlje.

2. Koje etape bioinformatike obuhvata Vaš program?

Naš program osmišljen je tako da za 5 dana učesnicima prenese teorijske i praktične osnove bioinformatike. On obuhvata: (1) osnove molekularne biologije i osnove programiranja, (2) analiza bioloških sekvenci, (3) omika (npr. genomika, transkriptomika) i (4) analiza proteinskih struktura. Poslednji dan je fleksibilan i posvećen specijalizovanoj temi (npr. dizajn ljekova, analiza biomedicinskih slika, itd.) koju polaznici sami biraju prije početka škole, kako bi sadržaj bio prilagođen njihovim interesovanjima. Smatramo da učenje treba da bude zabavno i kolaborativno pa za polaznike uvijek pripremimo jedan mali misteriozni slučaj i oni svakog dana primjenjuju naučene bioinformatičke metode kako bi zajednički razriješili neki njegov dio. Takođe, informišemo polaznike o mogućnostima studentske razmjene i karijere u nauci, a bavimo se i pitanjima položaja žena u nauci i zaštite životne sredine.

3. Koliko je Vaš projekat napredovao nakon SIA takmičenja i da li još uvijek radite na njemu?

Naš projekat je značajno napredovao nakon SIA takmičenja. Na finalnom događaju privukli smo pažnju predstavnika Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, kao i Investiciono-razvojnog fonda, uz čiju smo donaciju ko-finansirali odlazak na biohackaton u novembru 2022. u Parizu. Tamo smo intenzivno radili na strukturiranju i unaprijeđenju naših edukativnih materijala. Uspješno smo održali zimsku školu bioinformatike za srednjoškolce u januaru 2023. u Herceg Novom, a zatim smo odlučili da proširimo ideju na područje regije pa tako sa nekoliko partnerskih organizacija ovog proljeća organizujemo školu bioinformatike za studente osnovnih studija u Novom Sadu i Skoplju. Obije škole su besplatne zahvaljujući podršci Western Balkans Fund-a za čija smo sredstva uspješno aplicirali. Trenutno pripremamo nove edukativne materijale, a naš je tim postao bogatiji za još nekoliko predavača.

4. Prema Vašem mišljenju, koliko je postojanje jednog projekta poput SIA bitno za crnogorsku omladinu?

Mislim da je postojanje projekata poput SIA veoma bitno za crnogorsku omladinu zato što pruža jedinstvenu priliku za učenje o društvenom preduzetništvu i sticanje vrijednih vještina i iskustava u ovoj oblasti. Uz pomoć SIA programa, mladi mogu da razviju svoje ideje i nauče kako da ih pretvore u praktična rješenja kojima će učiniti svoju zajednicu boljim mjestom za život. Kroz povezivanje sa drugim učesnicima i mentorima mladi imaju priliku da izgrade mrežu kontakata koji će ih podržati na njihovom preduzetničkom putu, a povećana vidljivost njihove ideje im može pomoći u privlačenju investitora i partnera. Dugoročni benefit ovakvih projekata svakako je i doprinos ekonomskom razvoju Crne Gore i njenoj prepoznatljivosti u svijetu preduzetništva.

5. Kakvi su vaši utisci sa takmičenja? Zašto je ono važno za omladinu koja se možda dvoumi oko prijave?

Naši utisci sa takmičenja su veoma pozitivni. Naime, SIA novčana nagrada i sredstva koja nam je dodijelila Opština Herceg Novi omogućili su nam da finansiramo održavanje zimske škole bioinformatike u Herceg Novom. Na taj način je 18 srednjoškolaca (8 uživo i 10 online) iz cijele Crne Gore dobilo mogućnost da besplatno učestvuje u ovom događaju. Osim novčane nagrade, SIA takmičenje nam je donijelo i neka nova znanja i kontakte, kao i veoma produktivnu saradnju sa našom sjajnom mentorkom Biljanom Sekulić iz ICT Cortex-a. Na završnom događaju smo imali priliku i da se okušamo u pitching-u naše ideje pred žirijem. Cjelokupno SIA iskustvo uticalo je na to da se naša ideja ubrzano razvije te bismo zbog toga savjetovali sve mlade ljude koji imaju interesantnu preduzetničku ideju da se prijave.

6. Šta biste poručili svim čitaocima ?

Svim čitaocima poručila bih da redovno prate i pokreću zanimljive nacionalne i internacionalne projekte jer će na taj način najbolje pomoći razvoju svoje zajednice, ali i svom ličnom razvoju. Sticanje različitih iskustava i širenje područja interesovanja donosi brojne nove uvide i podstiče poslovnu kreativnost, a nova poznanstva i kontakti otvaraju mnoga vrata i proširuju mrežu podrške. Zbog toga se svakako isplati biti hrabar i započeti nešto svoje i originalno.

 

Autor teksta: Nikola Saveljić

Izvor: Makanje.me