1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. Delegacija Crne Gore prisustvovala godišnjem SIA Samitu u Novom Sadu

Delegacija Crne Gore prisustvovala godišnjem SIA Samitu u Novom Sadu

U periodu od 28.novembra do 1.decembra 2023. godine, predstavnice projektnog tima NVO Centar za omladinsku edukaciju i pobjednici Social Impact Award (SIA) takmičenja u Crnoj Gori, imali su priliku da učestvuju u radu međunarodnog […]

U periodu od 28.novembra do 1.decembra 2023. godine, predstavnice projektnog tima NVO Centar za omladinsku edukaciju i pobjednici Social Impact Award (SIA) takmičenja u Crnoj Gori, imali su priliku da učestvuju u radu međunarodnog SIA samita.

U Novom Sadu okupilo se preko 200 mladih perspektivnih društvenih inovatora iz 18 zemalja, sa tri kontinenta (Evropa, Azija i Afrika), kao i vodeće međunarodne i lokalne organizacije koje se bave društvenim preduzetništvom i osnaživanjem mladih. Ovaj događaj pružio je mnoštvo prilika za umrežavanjem, sticanje novih znanja i razmjenu iskustava, a sve u cilju kreiranja još snažnijeg ekosistema u oblasti društvenog preduzetništva, kako na nacionalnom, tako i na globalnom nivou.

Ne dešava se često da u jednoj prostoriji sjede ljudi različitih kultura, znanja i iskustava, različitih pogleda na svijet, a koji imaju isti cilj.  Žele da mijenjaju društvo na bolje, a na putu ka tom cilju koriste različite društvene modele i rješavaju određene društvene probleme sa kojim se svakodnevno suočavaju. Bilo da je to neki zdrastveni ili obrazovni problem, očuvanje životne sredine ili pomoć mariginalizovanim grupama, svi zajedno žele da doprinesu svojim lokalnim zajednicama ili društvu u cjelini.

Ana Janošev i Jonas Dinger, programski direktori internacionalne SIA kancelarije, uputili su riječi dobrodošlice prisutnima i najavili goste koji su podijeli svoja znanja i iskustva sa učesnicima.

U toku trajanja samita realizovano je preko 40 edukativnih aktivnosti, koje su se održavale paralelno. U zavisnosti od interesovanja i potreba, mladi su mogli da pohađaju razne edukativne radionice na temu prikupljanja sredstava za realizaciju projekta, vještina upravljanja timom, organizovanjem vremena, komunikacijom sa partnerima, finansijama, ciljevima održivog razvoja i zašto su oni važni za razvoj društvenog preduzentištva i mnoge druge. Nakon edukativnog dijela učesnici su se družili, umrežavali i stvarali nove ideje i buduća partnerstva.

Svoje utiske prenosi koordinatorka SIA programa u Crnoj GoriJelena Kavarić:

”Veliko je zadovoljstvo predvoditi delegaciju mladih društvenih inovatora iz Crne Gore i stojati ponosno sa idejama koje oni predstavljaju. Drago mi je što je ovaj program u drugoj godini realizacije zaživio među mladima i što ovakva i slična okupljanja pokazuju koliko su mladi iz Crne Gore kompetentni, inovativni i spremni na promjene”.

Događaju su prisustvovali i predstavnici pobjedničkih timova, kao što su Code Red i Osvojivrhove.me:

”Učešće na SIA Summit-u u Novom Sadu predstavljalo je za mene transformišuće novo iskustvo. Kroz ovu jedinstvenu priliku za povezivanje sa istomišljenicima i dijeljenje iskustava i inspirativnih priča razvila sam razumijevanje o važnosti društvenog preduzetništva i njegovog uticaja.”, poručuje predstavnica tima Code Red.

„Na SIA Summit-u u Novom Sadu, kroz informativne sesije sam stekla korisno znanje o pokretanju biznisa, finansijama i marketingu. Prilika da razmjenjujem iskustva sa ostalim pobjednicima iz drugih zemalja je podstakla dalji razvoj naših ideja. “, poručuje predstavnica tima Osvojivrhove.me.

Sigurni smo da su svi učesnici vratili u svoju matičnu zemlju puni pozitivnih utisaka i dobrih savjeta za
dalji razvoj svojih organizacija i svojih ideja. Koja je naredna lokacija i sadržaj SIA samita ostaje da vidimo, ali jedno je sigurno – svi zajedno možemo doprinijeti boljitku društva u kom živimo i raditi na razvoju
svojih zajednica kroz društveno preduzetništvo i ovaj program!