Navigation

O SIA programu

Nagrada za društvene promjene (SIA) je najveći program u Evropi čija je misija promocija društvenih biznisa među studentima i studentkinjama, srednjoškolce i srednjoškolke i za sve mlađe od 30 godina. Sam projekat sastoji se iz tri dijela: edukativnog, inkubacije i nagrade za najbolje ideje.

+ Nagrade za društvene promjene 2015 u Evropi

Obrazovanje: 150 radionica u 40 gradova, 3.800 učesnika
Podizanje svijesti o Nagradama: 430+ aplikacija zahvaljujući većoj informisanosti o duštvenom preduzetništvu i društvenim biznisima
Zajednica: 29.000+ glasova za najbolje ideje
Podrška: 34 pobjedničkih timova, EUR 85.000+ finansijske podrške

+ Ko je osnovao Nagradu za društvene promjene (SIA)?

Program Nagrada za društvene promjene (SIA) osnovan je 2009.godine od strane Instituta za preduzetništvo i inovacije koji se nalazi u sklopu bečkog Fakulteta za biznis i ekonomiju. Ovaj program je koordinisan od strane Impact Hub-a u Beču u saradnji sa lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Češkoj, Grčkoj, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Švicarskoj i Austriji.

+ Ko sprovodi Nagradu za društvene promjene (SIA) u Crnoj Gori?

Propulsion Fond u saradnji sa Erste bankom, Privrednom komorom Crne Gore, Univerzitetom Donja Gorica, Američkim kutkom i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, Kulturno informativnim centrom "Budo Tomovic" u Podgorici, Regionalnim biznis centrom Berane, Telenor fondacijom, Coca Cola Hellenic, SIA Srbija i ostalim partnerima realizuje Nagradu za društvene promjene (SIA) 2018. u Crnoj Gori.

Nagrada za društvene promjene (SIA) pokrenuta je po ideji Univerziteta za biznis i ekonomiju iz Beča, uz podršku Erste fondacije i Impact HUB-a u Beču.

+ O Propulsion fond-u

Propulsion Fond radi s vodećim kompanijama na Zapadnom Balkanu s kojima razvija programe investiranja u inovativne, društveno korisne projekte brilijantnih mladih ljudi.

Fond usmjerava više od 600.000 eura godišnje u projekte i ideje mladih lidera regiona i to u čitavom spektru oblasti: preduzetništvo, liderstvo, IT, kreativne industrije, vrhunski sport, umjetnost, kvalitetan medijski sadržaj.

Samo u 2017. pokrenuto je 11 ovakvih programa s partnerima kao što su SBB, Erste banka Crna Gora, AstraZeneca, Telemach BiH, Apatinska pivara, Microsoft, Sparkasse banka BiH, Coca-Cola HBC Crna Gora i Kosovo, Erste banka Srbija, UNDP, UN Women, UNHCR, OSCE, AmCham BiH, Privredna komora Crne Gore. Kroz programe je prošlo 1.100 alumnista i 40 mentora, sa oko 1.600 mentorskih sati.

Propulsion Fond organizovan je kao full-service komunikacijska i konsultantska agencija; programi Fonda višestruko su nagrađivani, uključujući tu i priznanja UEPS i Virtus u Beogradu, Iskra u Podgorici i The Internationalist u Njujorku.

Do sada, Propulsion Fond je radio na više od 200 inicijativa za društveni napredak u regionu.

Jedan od glavnih ciljeva Propulsiona Fonda jeste podizanje vrijednosti Nagrade za društvene promjene u regiji Balkana. Kako bi to postigli, Propulsion će raditi na jačanju kapaciteta svih članica Nagrade za društvene promjene u regionu, zato što vjerujemo da samo zajedničkim snagama i usmjereni ka jednom cilju možemo razviti trogodišnju strategiju sa rukovodstvom Nagrade za društvene promjene, kao i sve pojedinačne dijelove procesa, i simultano i direktno implementirati ovaj program u tri zemlje.

+ Primjeri društvenih biznisa

Žene u Srbiji koje su ostale bez posla sada proizvode i prodaju torbe koje prave od korištenih bilborda.

Grupa mladih inžinjera iz Sjedinjenih Američkih Država proizvode napravu koja liči na vreću za spavanje, a služi da ugrije prijevremeno rođene bebe čak i kada u bolnicama i klinikama nema struje.

Agencija za komunikaciju i društvene promjene svoj profit ulaže u inicajtive za društveno dobro. (Ovo je Dokukino!)

Almost there

You need to register in order to submit your bulletin & vote.

× close