Navigation

Šta je Social Impact Award (SIA)?

Social Impact Award (SIA) predstavlja najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub-a u Beču, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i bečkim Univerzitetom za biznis i ekonomiju.

Program je osmišljen u cilju podizanja svijesti o društvenom preduzetništvu među mladima, kompanijama, državnim institucijama, akterima u akademskoj i naučnoj zajednici, kao i zainteresovanoj javnosti. Realizacija aktivnosti doprinosi snažnijoj edukaciji na polju inovacija, znanja i vještina, kao i konkretne podrške idejama, koje imaju potencijal za realizaciju i pozitivan društveni uticaj u Crnoj Gori, ali i širom svijeta.

Dugoročni cilj projekta je osnaživanje inovativne i naučne zajednice mladih i ambicioznih ljudi, koji zajedno sa svim zainteresovanim stranama kreiraju mikro eko-sistem, koji će podsticati njegove članove da kroz svoj rad i participaciju kreiraju pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama i na nacionalnom nivou.

Program Social Impact Award (SIA) pored svoje edukativne i informativne strane, pruža i mentorsku i finansijsku podršku učesnicima i pobjednicima takmičenja “Nagrade za društvene promjene”, a isto je namijenjeno svim mladim ljudima starosne dobi od 15 do 30 godina, koji se mogu prijaviti u timu (do 5 ljudi), a koji žele pokrenuti društveno preduzeće, odnosno imaju ideju za rješenje različitih problema u lokalnoj zajednici ili na nacionalnom nivou.

Ovaj međunarodni projekat se istovremeno realizuje na 3 kontinenta (Evropa, Afrika, Azija), u 18 zemalja, gdje se na godišnjem nivou okuplja više od 12.000 mladih inovatora, koji timskim radom osnivaju više od 230 društvenih preduzeća godišnje.

Konkretne informacije o načinu prijave za SIA takmičenje i nagradama u 2023. godini biće saopštene na najavnom Kick off događaju, koji će se održati 14. marta sa početkom u 10h u hotelu "Hilton".


Koja je naša misija?

Strateški razvijamo zajednicu mladih društvenih inovatora koji kreativne ideje pretvaraju u akciju. Podržavamo ih u kreiranju društvenih preduzeća koja pronalaze rešenja za najizazovnije probleme našeg vremena. Igramo se, eksperimentišemo, sanjamo velike stvari, radimo naporno i umrežavamo se. To činimo tako što organizujemo događaje i radionice za podizanje svijesti o društvenom preduzetništvu, nadograđujemo neophodne vještine za razvoj ideje i pružamo finansijsku i mentorsku pomoć pobjednicima SIA takmičenja.

Vjerujemo u potencijal mladih, koji mogu da prave razliku na dobrobit zajednice u kojoj žive. Gradimo priču na pretpostavci zasnovanoj na iskustvu, da velika većina mladih želi da ima pozitivan uticaj na društvo i da ima talenat i energiju za to. Vjerujemo u preduzetnički proces kao idealno sredstvo za mlade ljude da oslobode svoj potencijal. Razvijanje društvenog poduhvata pomaže mladim ljudima da se povežu sa svojim težnjama za boljim društvom i svojim kreativnim talentom.


Najvažniji benefiti SIA Programa

Social Impact Award nije samo takmičenje – to je mnogo više od toga! Kreiramo programe edukacije i inkubacije kako bismo podržali društvene preduzetnike u ranoj fazi razvoja i implementacije inovativnih poslovnih rešenja za najvažnije društvene izazove našeg vremena. To radimo tako što pružamo neophodnu mentorsku podršku odabranim timovima, kako bi radili na razvoju svoje ideje, a organizovanjem SIA vikenda u različitim gradovima Crne Gore, kao i SIA karavana, promovisaćemo program i radionice o društvenom preduzetništvu, tako da budu dostupne svim mladim ljudima.


Ceremonija dodjele nagrada za najbolje finaliste

Na svečanom događaju početkom oktobra, u okviru renomiranog hotela "The Chedi Luštica Bay" imaćemo priliku da uživo upoznamo 10 finalnih timova koji će predstavljati svoje ideje pred članovima žirija i odgovarati na njihova pitanja. Sigurni smo da ćemo kroz veliki broj aktivnosti koje će prethoditi ovom okupljanju, inspirisati sve učesnike da ulože vrijeme i naprave najbolje prezentacije, jer upravo one najkreativnije čekaju i vrijedne nagrade! 🙂

Članovi žirija će odabrati 3 pobjednička tima koji dobijaju po 1.500 eura i mentorsku podršku, a glasanjem online zajednice još jedan tim će osvojiti mentorsku podršku. Zajedno, sva 4 tima će besplatno putovati na međunarodni SIA Samit i imati priliku da predstave svoje ideje i umreže se sa pobjednicima SIA takmičenja ih preostalih 17 zemalja. Internacionalni događaj u novembru okupiće pobjednike i nacionalne koordinatore SIA Programa širom 3 kontinenta, a upravo ovo dešavanje omogućiće kvalitetno umrežavanje mladih ljudi, transfer iskustava i znanja i razradu mogućnosti za dodatne podrške.


Generalni pokrovitelji


Partneri


Prijatelji


Almost there

You need to register in order to submit your bulletin & vote.

× close