1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. Uručene Social Impact Award najboljim projektima mladih

Uručene Social Impact Award najboljim projektima mladih

Projekti Cegerica, Guidi i Flatoro dobitnici su nagrade Social Impact Award 2020 za Crnu Goru, priznanja koje se dodjeljuje mladim preduzetnicima za preduzetništvo sa društvenim uticajem. Nagradu online zajednice osvojio […]

Projekti Cegerica, Guidi i Flatoro dobitnici su nagrade Social Impact Award 2020 za Crnu Goru, priznanja koje se dodjeljuje mladim preduzetnicima za preduzetništvo sa društvenim uticajem. Nagradu online zajednice osvojio je projekat Putevima crnogorskih ukusa.

Pobjednici takmičenja proglašeni su na svečanosti koja je danas održana u hotelu Podgorica u Podgorici, a nagrade su uručili Ana Šebek, savjetnica u Direktoratu za investicije, razvoj MSP i upravljanje EU fondovima Ministarstva ekonomije i Zef Đokić, savjetnik za pravna lica u Sektoru privrede u Erste banci.

Pobjednici su osvojili nagrade od po 1.500 eura za koje je sredstva obezbijedila Erste banka, kao i mentorsko savjetovanje za dalji razvoj i implementaciju biznis ideja i učešće na Međunarodnom SIA Samitu koji se ove godine organizuje online.

O pobjednicima je odlučivao žiri u sastavu: Ana Šebek (Ministarstvo ekonomije), Zef Đokić (Erste banka), Adrijana Stevanović (Finance in Motion – EFSE fond), Milja Stanojević (Ministarstvo nauke), Mileta Drašković (Investiciono Razvojni fond), Anica Maja Boljević (Fond za aktivno građanstvo – fAKT), Milica Vukotić (Univerzitet Donja Gorica) i Kemal Grbović (Sekretarijat za preduzetništvo Glavnog grada).

Na ovogodišnji konkurs za Social Impact Award program pristigao je 41 projekat mladih od kojih su deset najboljih izabrani za učešće u dvomjesečnom programu inkubacije, nakon čega je uslijedilo današnje takmičenje.

Social Impact Award (SIA) je najveći međunarodni projekat na temu društvenog biznisa, posvećen mladima starosti od 14 do 30 godina, koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i Vienna University of Economics and Business. Fokus programa je na mladima koji su voljni pridonijeti radu na društvenoj promjeni i biti dio razvoja društvenog preduzetništva u zemlji i svijetu. Program se danas sprovodi u više od 15 zemalja Evrope, Azije i Afrike te obuhvata više od 8.000 mladih godišnje.

Social Impact Award program u Crnoj Gori realizuje Centar za ekonomski prosperitet i slobodu – CEPS u partnerstvu sa Ministarstvom ekonomije, Erste bankom i Evropskim fondom za jugoistočnu Evropu (EFSE).

Cegerica – Cegerica podrazumijeva prvu on-line specijalizovanu prodavnicu ručno rađenih cegera od prirodnih materijala u Crnoj Gori. Područje uticaja: Životna sredina.

Guidi – Aplikacija usmjerena na kreiranje digitalne zajednice putopisaca, blogera i ostalih strastvenih putnika gdje će oni moći na jedinstven način da podijele svoja iskustva sa ostalim korisnicima platforme. Područje uticaja: Jačanje regionalnih ekonomija.

Flatoro.com – Jedinstvena platforma za oglašavanje nekretnina, posvećena obučavanju i stvaranju agenata nekretnina sa fokusom na ruralne predjele. Područje uticaja: Zapošljavanje i stvaranje novih radnih mjesta.

Putevima crnogorskih ukusa je hedonistička radionica koja nas mami da se upustimo u avanturu upoznavanja crnogorsko kulturno-gastronomskog prirodnog nasljeđa. U opuštenoj atmosferi i prijatnom ambijentu bavimo se tajnama crnogorske regije, kuhinjom naših baka kao i zaboravljenim specijalitetima. Područje uticaja: Jačanje regionalnih ekonomija.