1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. Odabrani finalisti SIA Montenegro 2020 programa

Odabrani finalisti SIA Montenegro 2020 programa

Žiri Social Impact Award programa za Crnu Goru odabrao je 10 finalista koji ulaze u proces inkubacije. U skladu sa ocjenama članova/ca Žirija, u proces inkubacije ulaze sljedeći projekti: Seljak.me […]

Žiri Social Impact Award programa za Crnu Goru odabrao je 10 finalista koji ulaze u proces inkubacije.

U skladu sa ocjenama članova/ca Žirija, u proces inkubacije ulaze sljedeći projekti:

  1. Seljak.me – Digitalno selo Podgorica (prosječna ocjena 4.3/5) – Seljak.me je prvo crnogorsko digitalno selo, platforma koja na jednom mjestu okuplja poljoprivredne proizvođače sa teritorije Crne Gore. Područje uticaja: Poljoprivreda.
  2. Eltroti Podgorica – grad bez zagušenja (4.1/5) – Eltroti Pg-implementacija modernih tehnologija, razvoj mobilne aplikacije, kroz korišćenje e-trotineta. Grad bez zagušenja, buke, zagađenja. Područje uticaja: Životna sredina.
  3. Happy Bed Podgorica (3.9/5) – Pravljenje krevetića za pse obradom, dezinfekcijom i spajanjem reciklažnih materijala (guma, platna, daske, sunđera). Područje djelovanja: Proizvodnja.
  4. Flatoro.com Budva (3.8/5) – Jedinstvena platforma za oglašavanje nekretnina, posvećena obučavanju i stvaranju agenata nekretnina sa fokusom na ruralne predjele. Područje uticaja: Zapošljavanje i stvaranje novih radnih mjesta.
  5. Cegerica Podgorica (3.8/5) – Cegerica podrazumijeva prvu on-line specijalizovanu prodavnicu ručno rađenih cegera od prirodnih materijala u Crnoj Gori. Područje uticaja: Životna sredina.
  6. Kad kipovi propričaju Podgorica (3.7/5) – Aplikacija usmjerena na kreiranje digitalne zajednice putopisaca, blogera, i ostalih strastvenih putnika gdje će oni moći na jedinstven način da podijele svoja iskustva sa ostalim korisnicima platforme. Područje uticaja: Jačanje regionalnih ekonomija.
  7. ReUse Centar Podgorica (3.7/5) – ReUse Centar je preduzeće za prodaju polovnih stvari i edukaciju o održivom životu i ponovnoj upotrebi onog što imamo. Područje djelovanja: Trgovina.
  8. Prerada vune Žabljak (3.6/5) – Projekat usmjeren na očuvanje tradicionalnih zanata i prirodnih materijala sa ciljem da smanjenja nezaposlenosti i ekonomkog osnaživanja lokalnog stanovništva.
  9. Filament Podgorica (3.6/5) – Reciklaža plastike u cilju stvaranja filamenta kao sirovine za 3D štampače. Područje uticaja: Tehnologija, Životna sredina.
  10. PomoziMI Podgorica (3.6/5) – Uređaj za jednostavno, brzo povezivanje (intervenciju) hitnih službi u slučajevima opasnosti u kojima se mogu zadesiti stariji, žene i djeca. Područje uticaja: Zdravlje i blagostanje, Socijalni rad.

Na konkurs za ovogodišnji Social Impact Award program pristigao je 41 projekat mladih iz sljedećih opština: Bar, Berane, Budva, Danilovgrad, Pljevlja, Podgorica, Ulcinj i Žabljak. 37 projekata koji su zadovoljili uslove konkursa ocjenjivao je nezavisni Žiri koji čine: Ana Šebek (Ministarstvo ekonomije), Albert Jacović (Erste banka), Adrijana Stevanović (Finance in Motion – EFSE fond), Milja Stanojević (Ministarstvo nauke), Mileta Drašković (Investiciono Razvojni fond), Anica-Maja Boljević (Fond za aktivno građanstvo – fAKT), Milica Vukotić (Univerzitet Donja Gorica) i Kemal Grbović (Sekretarijat za preduzetništvo Glavnog grada).

Finalisti će dobiti dvomjesečnu mentorsku podršku i takmičiće se za početni kapital od 1.500 eura i putovanje na međunarodni samit koji je planiran da se održi u prijestonici Češke, Pragu kada uslovi dozvole.

Svim SIA aplikantima tim CEPS-a biće na raspolaganju vezano za dalji razvoj poslovnog modela i pokretanja biznisa u skladu sa dostupnim resursima u Crnoj Gori. Na ovaj način želimo da podstaknemo i podržimo što veći broj mladih ljudi u Crnoj Gori da pokrenu sopstveni biznis i uđu u svijet društvenog preduzetništva.

Social Impact Award (SIA) je najveći međunarodni projekat na temu društvenog biznisa, posvećen mladima starosti od 14 do 30 godina, koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i Vienna University of Economics and Business. Fokus programa je na mladima koji su voljni pridonijeti radu na društvenoj promjeni i biti dio razvoja društvenog preduzetništva u zemlji i svijetu. Program se danas sprovodi u više od 15 zemalja Evrope, Azije i Afrike te obuhvata više od 8.000 mladih godišnje.

Social Impact Award program u Crnoj Gori realizuje Centar za ekonomski prosperitet i slobodu – CEPS u partnerstvu sa Ministarstvom ekonomije, Erste bankom i Evropskim fondom za jugoistočnu Evropu (EFSE). Pokrovitelji programa su Investiciono-razvojni fond Crne Gore, Ministarstvo nauke i Fond za aktivno građanstvo-FAKT. Lokalni partneri programa su Glavni grad Podgorica i opštine Herceg Novi, Kotor, Budva i Šavnik, kao i Univerzitet Donja Gorica, Fakultet za poslovnu ekonomiju i pravo Bar, Fakultet za menadžment Herceg Novi, Unija poslodavaca, m:tel Digitalna fabrika, Naučno Tehnološki Park Crne Gore, Digitalizuj.me, Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj, IPC Tehnopolis, Regionalni Biznis Centar Berane, Unija mladih preduzetnika Crne Gore, Unija srednjoškolaca Crne Gore, Kancelarija za mlade Budva, Omladinski klub Tivat i Omladinski klub Berane.