1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. PRODIŠI – Predstavljamo pobjednike Nagrade za društvene promjene 2017.

PRODIŠI – Predstavljamo pobjednike Nagrade za društvene promjene 2017.

Među pobjednicima Nagrade za društvene promjene u Crnoj Gori za 2017. godinu je i tim studenata Univerziteta Donja Gorica koji je svoju ideju za društveni biznis nazvao Prodiši. Društveni problem […]

Među pobjednicima Nagrade za društvene promjene u Crnoj Gori za 2017. godinu je i tim studenata Univerziteta Donja Gorica koji je svoju ideju za društveni biznis nazvao Prodiši.

Društveni problem koji ovaj tim riješava jeste zagađenje vazduha i to na sasvim inovativan i ekonomičan način. Prodiši je projekat svjestan stvarnosti – da će za rješavanje problema zagađenja u crnogorskim gradovima, posebno zimi, biti potrebno još mnogo vremena i ulaganja. Zato se ova ideja ne bavi velikim zagađivačima niti riješavanjem problema čitavih gradova. Prodiši problem zagađenja želi da riješi u domovima.

Oni su naime utvrdili da je ključni dio svakog kućnog aparata za prečišćavanje vazduha – HEPA filter. Dok uređaji renomiranih proizvođača koštaju i preko 500 eura i nisu dostupni većini građana, njihov najvažniji dio – HEPA filter je jeftin. Zato će njihov proizvod biti jeftini filteri koji se mogu montirati na kućne ventilatore ili klima uređaje. Dodatno, proizvodiće i prečišćivače vazduha koji u sebi već imaju i ventilator i filter. Njihov će proizvod koštati desetostruko manje, a ispitivanja su pokazala da će učinak biti gotovo identičan onom koji imaju najskuplji uređaji na tržištu.

Predstavljanje tima PRODIŠI za glasanje online zajednice:

Prodiši je projekat koji je Nagradu za društvene promjene osvojio odlukom stručnog žirija koji su činili predstavnici kompanija, civilnog sektora i univerzitetske zajednice. Oni će dobiti početni kapital od 1500 eura od Erste banke Crna Gora i 500 eura od kompanije Coca-Cola Hellenic Bottling Company. Kako bi planove pretvorili u stvaran posao, pomagaće im iskusni profesori Unverziteta Donja Gorica, stručnjaci Privredne komore Crne Gore i ostalih partnera. Predstavnik ovog pobjedničkog tima početkom novembra biće dio međunarodnog Samita Nagrade za društvene promjene koji se održava u Beogradu, a koji će okupiti pobjednike i partnere programa iz svih 18 zemalja u kojima se on sprovodi. U Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, program Nagrade za društvene promjene sprovodi Fondacija Dokukino sa svojim partnerima.