1. Naslovna strana
  2. Vijesti
  3. NAJBOLJI MARKETINŠKI TRIKOVI ZA DRUŠTVENE BIZNISE

NAJBOLJI MARKETINŠKI TRIKOVI ZA DRUŠTVENE BIZNISE

Najveći izazovi za svaki od biznisa je pronalaženje najboljeg i najefektivnijeg načina ulaska na tržište. Kad je vaš biznis vođen misijom kroz društveni biznis, NGO ili na bilo koji drugi […]

Najveći izazovi za svaki od biznisa je pronalaženje najboljeg i najefektivnijeg načina ulaska na tržište. Kad je vaš biznis vođen misijom kroz društveni biznis, NGO ili na bilo koji drugi način, imate dodatnu obavezu da edukujete, ali i da korisnicima objasnite priču koja stoji iza vaših proizvoda ili usluga.

Home office interior in loft space. Workplace with wooden table, office supplies, documents, organizer and laptop. Modern office workplace. Focus on open planner book with blank pages

Vjerujemo da će vam naredni koraci pomoći u razvijanju vašeg biznisa:

1. Ponudite jasnu uslugu ili proizvod
Preduzetnici, pogotovo oni društveni, uradiće sve – bez obzira na sve. Imajte na umu, da su vaši resursi limitirani – kako ljudski, tako i financijski. Na bolji i lakši način ćete objasniti svoju priču koja stoji iza vašeg proizvoda ili usluge, ukoliko se fokusirate samo na suštinu svoje misije. Kasnije, kada podignete svijest okoline o vašem brendu, možete uvesti druge usluge ili proizvode vezane za vašu misiju.

2. Kreirajte jak brend
Jako jednostavno, ali često neshvaćeno, s aspekta marketinga vaša misija, duštveni koncept i brend koji gradite mora biti jasno predstavljen. Eksperti savjetuju da pokušate napisati svrhu vašeg preduzeća u jednoj kratkoj rečenici. Neka sve što pišete i kreirate liči na vaš brend i vaš logo.

3. Ostavi pravi utisak:
Percepcija je realnost za svaki biznis, pogotovo za društvene. Često, biznisi izdvajaju jako malo novca za marketing i brending. Ne budite stisnuti i nemojte pokušavati sami da napravite svoj vizuelni identitet. Profesionalno dizajnirana web stranica stvara utisak autoriteta, a vjerujte nam – to je ono što korisnici obožavaju! Profesionalno urađene i editovane fotografije, stvarne priče i profesionalno urađeni kratki videi na društvenim mrežama će vam pomoći da postignete željeni efekat. Ako ih možete izbjeći, ne koristite fotografije sa Stock-a. Često smo svjedoci da različite kompanije, organizacije i drugi, u svrhu uštede novca, sami kreiraju svoje web stranice koje na kraju ostavljaju utisak nekredibiliteta.

digital composite of marketing graphics with office background

4. Odaberite pametno osobe koje će se baviti marketingom
Izaberite osobe koje vam mogu pomoći da lakše pristupite korporacijama i sponzorstvima, također osobe koje imaju već određeni društveni status. Odaberite ljude koji, ne samo da su strastveni u vezi onoga šta rade, ali u isto vrijeme koriste društvene mreže i kanale pri podizanju svijesti o određenim društvenim pitanjima, te imaju mogućnost da vam dovedu potencijalne sponzore. Prije nego što ih zaposlite i dovedete u tim čekirajte njihove društvene mreže.

5. Gradite zajednicu na društvenim mrežama
Umjesto da kupce šaljete da posjete vašu web stranicu, izložite ih uticaju društvenih mreža. Na taj način dobićete veći broj osoba koje vas prate i koje se konstantno angažuju na vašim kanalima komunikacije.

6. Analizirajte troškove – shvatite troškove
Veliki broj preduzeća i organizacija ne koriste pomoć administrativnog menadžera za razumijevanje troškova. Razumijevanje brojeva usko je povezano s marketingom. Što bolje poznaješ brojeve – lakše komunicirate uticaj svakog zarađenog novčića.

Preuzeto sa: Entrepreneur